Darežljivost znanih

Emi razkriva: Takšne napitnine dajejo znani Slovenci

Teja Pelko
7. 9. 2018, 19.50
Deli članek:

Emi Nikočević, bar menedžer istoimenskega resničnostnega šova, ima z delom za "šankom" nemalo izkušenj.

M24/Marko Vavpotič
Emi obožuje delo za točilno mizo. Namerava ga opravljati vse življenje, saj je zanj to sprostitev, poleg tega pa zelo rad razvaja svoje goste.

V svoji skoraj devetletni karieri je 26-letnik stregel tudi mnogim znanim Slovencem in Slovenkam.

Razkril nam je, kdo od njih pušča napitnino. Čeprav ta pri nas ni obvezna, pa so je natakarji vedno zelo veseli, saj jim to pove tudi, da je bila stranka z njihovim delom zadovoljna, poleg tega pa si lahko naslednjič obetajo še boljšo izkušnjo.

Natakar mora biti po Emijevih izkušnjah tudi dober psiholog in vedeti, komu in kdaj lahko reče samo "dober dan" in "na svidenje", s kom pa se lahko tudi kaj pošali. Izučilo ga je, ko je nekoč neki stranki, ki je prišla z dekletom, rekel: "O, danes imaš pa drugo," ta pa ga je oklofutala pred njim.

Naši znani obrazi so po Emijevih besedah zelo darežljivi. »Osemdeset odstotkov znanih Slovencev pušča kar dobre napitnine. Zoran Janković vedno pusti zelo dobro napitnino, poleg tega pa je tudi zelo prijazen gospod, tudi njegov sin Damijan vedno pusti dobro napitnino. Enako velja za Neisho, Petra Polesa, Uroša Slaka, Zlatka Zahovića in Špelo Grošelj. Nihče od omenjenih tudi nikoli ni siten ali pa da bi se imel za nekaj več. Enkrat sem denimo Grošljevo stregel v središču Ljubljane decembra, ko je bila velika gneča. A je vse razumela in prijazno ter z nasmehom počakala, da je bila postrežena,« nam je zaupal Emi.

Nikočević se sicer do znanih obrazov obnaša povsem enako kot do drugih strank. Od tujih gostov ima najraje Nemce in Avstrijce, ker vedno pustijo najmanj dva evra napitnine, najmanj rad pa ima Italijane, a jih po eni strani razume, saj pri njih ob naročilu pijače dobijo še neki prigrizek, tu pa ne, poleg tega želijo naročiti za točilnim pultom, saj mislijo, da tudi pri nas zaračunamo postrežnino, ter Skandinavce, ker vedno plačajo s kartico, pri nas pa je zakonodaja takšna, da ob plačilu s kartico ne moreš dobiti napitnine.

Sam, če je natakar zelo prijazen, po navadi pusti 10 odstotkov od računa, če denimo spije kavico za 1,30 evra in ima tri evre, pa tudi da toliko, saj se mu je do zdaj vedno zgodilo, da če je puščal dobro napitnino, jo je tudi dobil. Ne razume pa natakarjev, ki delajo v lokalu, pa ne puščajo napitnine.

Emija gosti pogosto tudi osvajajo – tako ženske kot moški, 90 odstotkov tujcev pa mu pravi, da je podoben Rickyju Martinu. Dobil je tudi precej telefonskih številk na računih, eno od strank pa je kasneje tudi poklical in se z njo dobil.

Planet TV
Emi se je vrnil na kraj zločina, le da tokrat ne v vlogi tekmovalca, ampak kot bar menedžer.