KRALJEVI DVOR

Princ molče trpel vsem na očeh

Sonči Nered-Čebešek
7. 9. 2018, 21.30
Deli članek:

Uradno sporočilo z danskega dvora je razrešilo ugibanja, ki so se v zadnjih tednih pojavljala v zvezi s prestolonaslednikom, princem Frederikom.

Profimedia
Princ Frederik

Od začetka avgusta je bilo s fotografij namreč razvidno, da se sicer vitalni 50-letnik drži zategnjeno, s sklenjenimi rokami za hrbtom, tudi siceršnji sproščeni nasmeh je bil večkrat skrivljen. Namigovalo se je na različne bolezni, ki ga morda mučijo. Špekulacije so šle celo tako daleč, da so morebitno hudo neozdravljivo bolezen, ki naj bi princa mučila, okrivili za to, da mu njegova mati, 78-letna kraljica Margareta, ne prepusti prestola.

Pojasnilo

No, za prinčevo slabo stanje je resda krivo bolezensko stanje, ki pa ni tako kritično, kot se je domnevalo. Zaradi zdrsa medvretenčne ploščice so ga sicer v hrbtu mučile hude bolečine, ki so se od začetka avgusta stopnjevale, a ne do te mere, da bi šel pod kirurški nož pred določenim rokom, 3. septembrom.

Profimedia
Princ Frederik z družino

Operacija, ki so jo izvedli na københavnski kliniki Rigshospitalet, je uspela, kar so z dvora sporočili dan po posegu in dodali, da se princ seli v domačo oskrbo, v palačo Amalienborg, kjer ga že težko pričakujejo soproga princesa Mary in vsi štirje otroci, princesi Isabella in Josephine ter princa Christian in Vincent. So pa z dvora tudi poročili, da so zaradi predvidenega daljšega okrevanja po operativnem posegu do nadaljnjega preklicane vse prestolonaslednikove aktivnosti.

Stresno

Poznavalci razmer na danskem dvoru so prepričani, da se bo princ Frederik do potankosti držal zdravniških navodil, a dodajajo, da so mirovanje in bolečine, ki onemogočajo sproščeno gibanje, za princa najhujše, kar se mu lahko zgodi. Zapriseženi športnik namreč ni le pokrovitelj in častni član mnogih športnih organizacij, ampak je tudi aktiven jadralec, kolesar in maratonec. Seveda bo do nadaljnjega o svojih športnih podvigih lahko le razmišljal iz udobnega naslanjača ali postelje.