Slovenija brez meja

Bernarda odpira vrata mladim v modno prestolnico

Edita Žugelj / Štajerski tednik
21. 8. 2018, 10.00
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 10.09
Deli članek:

Slovenka, ki že dobra tri desetletja živi in dela v svetovni prestolnici mode Milanu, je z domovino zelo povezana. Svoje znanje prenaša na mlade, poučuje pa tudi ženske v zrelih letih.

Novice Svet24
Bernarda Marovt je obredla ves svet, a ni pozabila na Slovenijo.

Bernarda Marovt, nekoč dekle z Ljubnega ob Savinji, kamor se vedno rada vrača, je ena najbolj znanih in uspešnih slovenskih manekenk in fotomodelov.

Bernarda Marovt: »Z delom na sebi lahko samozavest pridobimo, tudi če je nimamo ravno v genih.«

Njena pot med zvezde se je začela v nekdanji skupni državi; leta 1983 je bila izbrana za mis Jugoslavije, na izboru za mis sveta so ji dodelili naziv mis fotogeničnosti. »Že to je bilo izjemno za dekle iz komunistične države, čeprav verjamem, da bi lahko posegla po najpomembnejšem nazivu. Če ne bi bilo kuhinje ...« meni Bernarda. A vrata v svet manekenk in fotomodelov so ji bila po tem na stežaj odprta, sledila so potovanja po svetu ter delo z najbolj znanimi modnimi oblikovalci in fotografi. Pa tudi številni drugi nazivi in priznanja: 1990. leta top model Italije, 1992. leta top model Evrope in najbolj fotografiran obraz na svetu, dobila je tudi nagrado za življenjsko delo. Na prelomu tisočletja smo jo počastili tudi doma – prejela je naziv slovenske lepotice stoletja. 

O rojakih po svetu v oddaji Slovenija brez meja na Radiu Veseljak.

SAMOZAVESTEN NASTOP JE TEMELJ

Čeprav deluje kot modna agentka in organizatorka različnih dogodkov v Milanu, svoje znanje in izkušnje prenaša tudi na rojake. Pred leti je za mlade, ki jih mikajo modne piste in delo pred fotografskim objektivom, ustanovila Mladinsko manekensko šolo. Namenjena je mladim dekletom in fantom, ki se želijo ukvarjati z manekenstvom profesionalno ali se zgolj naučiti prvih manekenskih korakov, pravil obnašanja in komunikacije. Najobetavnejše povabi v Milano, kjer se predstavijo in začnejo delati za tuje modne agencije.

Pred dvema letoma je v Sloveniji ustanovila Akademijo za ženske vseh starosti, s katero ima dolgoletne izkušnje tudi v Milanu. Na šolanju predava ekipa strokovnjakov, od psihologinje do strokovnjakov za prehrano, telesno vadbo, ličenje, pričesko, oblačenje, nakupe ter pravilno držo in hojo. Temeljna in najpomembnejša je po Bernardinem mnenju ravno psihologija, ki ženskam pomaga k večji samozavesti, zapeljivosti, boljšim komunikacijskim veščinam, razvoju potencialov in karizme ter večjemu pogumu, optimizmu in volji do življenja. »Podkovana z nekaj teoretičnega in praktičnega znanja, ki nam ga, žal, ne posredujejo ne doma ne v šoli, je lahko vsaka ženska bolj ženstvena in samozavestna,« verjame Bernarda Marovt.