Ekskluzivno

Blaž Švab iskreno o svoji bolezni

Nejc Simšič
16. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 16. 8. 2018, 21.09
Deli članek:

Vodja enega najbolj prepoznavnih narodnozabavnih ansamblov, Modrijanov, Blaž Švab si je vzel čas in spregovoril o svojih poletnih dneh, bolezni in o načrtih za naprej.

Arsen Perić
Čeprav mu je lani ponagajalo zdravje in je potreboval nekaj časa, da je prišel k sebi, je Blaž Švab spet tisti stari Blaž, ki smo ga vajeni in ga imamo radi.

Kako preživljate letošnje poletje? 

Poletje preživljam delovno. Z Modrijani smo posneli dve novi pesmi. Pripravljamo se na snemanje dveh novih spotov. Sredine večere preživljam delovno na Radiu Rogla. Ob koncih tedna z Modrijani uživamo na odrih po Sloveniji, med tednom pa še kaj opravim za Noč Modrijanov, oddajo Slovenski pozdrav, s katero nadaljujemo jeseni, ter še za nekaj drugih projektov. Poletni dnevi so daljši, zato jih izkoristim za sestanke in vsa potrebna opravila. Jeseni morajo namreč projekti le še steči. 

Kje ste si privoščili zasluženi počitek?

Počitek si trenutno organiziram drugače. Aktivno. Z večerno telovadbo, košarko, nogometom. Kakšen krajši oddih bo mogoč šele pozimi.

Do konca poletja je še slab mesec, kako boste izkoristil poletne dni?

Poletje sicer obožujem, a bom dneve preživel delovno. Me pa navdušujejo urice, ki jih preživim na igrišču. V meni je kar nekaj športnega duha in rad se pomerim v nogometu s prijatelji, družinskimi člani. Z Modrijani pa tudi že veliko vadimo za prihajajočo Noč Modrijanov.

Zadnje mesece se je veliko govorilo o vašem zdravju. Kot je znano, ste bolezen uspešno premagali. Vseeno pa je bila to verjetno za vas šola tudi za naprej?

Bolezen je lahko tudi učitelj, seveda. Na več področjih. Ljudje smo zboljiva in umrljiva bitja. To je treba sprejeti. Vsekakor pa moram zdaj precej bolj paziti pri prehrani in se vsak dan znova učiti, kaj koristi in kaj škodi mojemu telesu. Sicer sem vse skupaj prenašal zelo mirno, čuječe, čutil sem, da je tudi ta preizkušnja za nekaj dobra. V času okrevanja sem doživel zelo veliko lepega, tudi tople solidarnosti s strani fantov Modrijanov ter dobre pomoči zdravnikov in zdravstvenega osebja. 

Osebni arhiv/Radio Veseljak
Blaž Švab se ne sprošča le na odru, ampak mu je v velik užitek tudi delo na vrtu.

Modrijani spet na polno delate. S čim novim boste postregli oboževalcem in kdaj?

V začetku septembra izide nova pesem, pravzaprav priredba. Precej divja, nabita z energijo in dobrim, življenjskim sporočilom. »Če se ti vrata zaprejo, pa pojdi skozi okno. Znajdi se v življenju.«

In kakšni so vaši osebni načrti?

Uživam v ustvarjanju. Samo da sem ustvarjalen. Ali v produkciji novih pesmi ali pri ustvarjanju radijskih in televizijskih vsebin. Še vedno sem precej vedoželjen. Planiram tudi kakšno delovno ekskurzijo.

Kaj bo z oddajo Slovenski pozdrav? Še ostajate na televiziji?

Seveda. Poleg tega so gledalci doma in v tujini izjemno lepo sprejeli pojoče družine. Tako bo oddaja Slovenski pozdrav znova gostila rubriko Družina poje. Družine iz Slovenije in zamejstva se še vedno lahko prijavijo. Na Televiziji Slovenija pa že aktivno pripravljamo veliki silvestrski televizijski šov, ki bo presežek minulih in za katerega je potrebnih kar veliko priprav.

Septembra vaš čaka tudi Polkafest. Kaj posebnega pripravljate? 

Debelo uro samih polk in nekaj novih pesmi. Plesalcem ne bo uspelo priti do zraka. Najdaljša runda, ki smo jo Modrijani že igrali v Celju, je trajala štiri ure in 20 minut brez pavze. Verjemite, da smo kondicijsko pripravljeni za vse, ki bodo prišli na Polkafest. Se že veselimo.

Marko Vavpotič / M24.si
Modrijani so spet v popolni postavi in v začetku septembra pripravljajo novo pesem.