Kolinda Grabar-Kitarović

Kako je uspelo shujšati hrvaški predsednici?

Žana Kapetanović / Revija Zarja
30. 7. 2018, 07.00
Posodobljeno: 30. 7. 2018, 10.25
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se lahko pohvali, da je v nekaj mesecih vidno shujšala in da je videti mlajša in lepša, zelo mladostna v letu, ko praznuje okroglih petdeset let.

Profimedia
Vitka Kolinda se je pokazala tudi na finalu svetovnega prvenstva v nogometu.

A problemi z odvečnimi kilogrami ji očitno že od nekdaj grenijo življenje, saj se od časa do časa, potem ko se odloči za takšno ali drugačno shujševalno kuro, vedno znova bori s tako imenovanim jojo učinkom. Sicer pa se s tem problemom nasploh borijo številni politiki, saj zaradi stresa in urnika, ki jih sili v neredno prehranjevanje, pa tudi zaradi različnih pogostitev, ki se jim ponujajo na vsakem koraku, zapadajo v skušnjave in se redijo.

S kakšnimi metodami si pomaga hrvaška predsednica, ki so jo lani uvrstili med devet najlepših svetovnih političark?

"Kolinda je znova shujšala," se govori po hodnikih. "Nikoli ni bila videti lepša," trdijo mnogi. V minulih nekaj mesecih je Kolinda Grabar-Kitarović dobila vrsto poklonov za svoj videz in na novo pridobljeno vitko linijo. Videti je, da je izgubila vsaj pet, če že ne deset kilogramov, kar je pripomoglo k temu, da je videti bolj sveža in vitalna, pa tudi oblačila ji veliko bolje pristajajo. V času kislih kumaric so se hrvaški mediji tudi letos navdušeno posvetili tej temi, h kateri se vračajo vsakič, ko predsednica pred poletjem uvede strog režim za klesanje postave, nato pa zaradi svojega bolj elegantnega in ženstvenega videza postane tudi bolj drzna, tako da si privošči ozke obleke in vpadljive vzorce ter se odmakne od poslovne elegance, ki ji sicer pomaga skrivati odvečne kilograme. Včasih jo k temu spodbudi tudi obisk pri katerem od svetovnih politikov, o katerem se ve, da bo na veliko odmeval v medijih. Kot na primer pred dvema letoma, ko je v ozki črni obleki stopila pred Baracka Obamo, ali pa, ko se je med skupščino ZN v New Yorku sestala z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v najbolj ozki obleki, ki jo je kadar koli nosila v javnosti. Sčasoma je namreč predsednica, ki je sicer deklica s podeželja, spremenila skromni slog oblačenja in začela vse pogosteje segati po dizajnerskih kosih, po malce bolj izivalnih krojih in netipičnih barvah, in to tako pri oblačilih kot čevljih, česar stilisti niso vedno pospremili z odobravanjem.

Iz komentarjev žensk je mogoče razbrati tudi to, da je predsednica ob svoji novi vitki liniji zdaj tudi veliko bolje naličena, da si nič več ob vsaki priložnosti ne nadene umetnih trepalnic – trepalnice in pretirano uporabo ličil, ki ni primerna za dnevno uporabo, so ji vedno očitali – in da se oblači veliko bolje kot prej. Kot se je izvedelo, daje v zadnjem času prednost hrvaškim modnim oblikovalcem.

Reuters
Hrvaška predsednica in Donald Trump.

Videti je, da ji zdaj nekdo svetuje

Prej so jo velikokrat silili, naj si najame stilista – celo med predsedniško kampanjo ga ni imela, novinarjem pa je uspelo izvedeti tudi to, da si je v času, ko je kot jugoslovanska študentka živela in študirala v Los Alamosu v Novi Mehiki, kupovala obleke v trgovinah, v katerih se prodajajo rabljena oblačila.

Kar precej časa je predsednica pred pomembnimi svetovnimi dogajanji redno trenirala v zagrebškem fitnesu v središču mesta. Prihajala je okoli sedme ure zjutraj, ko je bil prazen, tako da je lahko v miru in brez radovednih pogledov opravila trening. Menda je imela pri tem osebnega trenerja, ki je svoj čas izklesal tudi telo pevke Severine Kojić. Vztrajnejšim je uspelo izvedeti, da gre za trening, ki je sestavljen iz 15 minut ogrevanja na orbitreku ali tekaški stezi, vaj s težo lastnega telesa, kot so počepi, sklece in trebušnjaki, da se pridobi mišična masa, nato sledi 15 minut aerobnega treninga, vse skupaj pa se konča z vajami za raztezanje mišic. Vztrajna, kakršna je po značaju, ni popuščala, dokler ni dosegla želenega rezultata. Železna volja ji je tudi letos pomagala do izklesanega telesa.

Kilogrami gor, kilogrami dol!

Kot kaže, se mora predsednica vsako pomlad lotiti diete, saj nekdaj športno usmerjena ženska danes nima dovolj časa, da bi redno telovadila. Ker je od januarja 2015, odkar je postala predsednica, ves čas pod drobnogledom javnosti, njene fotografije pa se vsak dan pojavljajo v časopisih, lahko tudi sama spremlja spremembe svojega videza. Hitro se ji namreč naberejo obloge okoli pasu, videti pa je tudi podbradek, kar jo, kot bi se to verjetno dogajalo tudi vsaki drugi ženski v politiki, spravlja v obup. Lep obraz in nasmeh nista vedno pomagala pri tem, da bi se spregledale vse te pomanjkljivosti.

Največ kritik na njen račun je bilo izrečenih oktobra 2016, ko si je v prvih mesecih leta z lepo vitko linijo in dokaj dobro izbiro oblačil (skorajda) pridobila naziv ikona stila, nato pa vse skupaj pokvarila z obiskom pri britanski kraljici, ko si je nadela kombinacijo v slogu pingvina, kot so njeno takratno izbiro poimenovali v medijih. Obdobje vitke linije pri njej takrat ni dolgo trajalo.

A zdaj hrvaška predsednica znova blesti

Tako je novo postavo pokazala 25. junija, ko je na Pantovčaku priredila veliki sprejem v čast dneva državnosti. Dieta, s katero si je do nje pomagala, menda celo ni bila tako zelo stroga. Sestavljena je iz treh obrokov na dan. Zjutraj se sme jesti vse, razen kruha. Pri tej dieti je treba uživati kalorično hrano, da lahko človek zdrži ves dan, tako da je predsednica za zajtrk pogosto jedla celo jajca in ocvirke. Sredi dneva je običajno pojedla samo solato. Zadnji obrok, ki ga je pojedla okoli 18. ure, je moral biti lahek, zato si je za večerjo najpogosteje privoščila pečen piščančji file in organsko zelenjavo. Sladicam se je morala odreči. V uradu v tem času ni skorajda nikoli jedla kosila, nekateri pa trdijo, da je s tem po vsej verjetnosti povezan tudi podatek, da je iz predsedniškega urada odšel glavni kuhar, ki je sicer kuhal predsednikoma Stipetu Mesiću in Ivu Josipoviću ter predsednici Kolindi Grabar-Kitarović. Morda je to napoved novega kulinaričnega trenda na Pantovčaku in morda bodo politiki zdaj dobili na izbiro bolj zdrave jedi. Vsekakor bi bilo to zelo dobro tudi za hrvaškega premiera Andreja Plenkovića, ki se je v zadnjem času precej zredil, kar, kot pravijo mnogi, v resnici ne pristoji tako mlademu človeku na tako pomembnem položaju.

Bobo
Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor.

Hrvaški mediji nimajo zadržkov

Železna dama s pogledom izpod dolgih trepalnic. Ko se Kolinda Grabar-Kitarović za nekaj odloči, prisega na vojaško disciplino, trdijo tisti, ki jo dobro poznajo. Ko sama sebi reče, da ni lačna, pač ni lačna! In zavrača vse, kar ni v skladu z njenim trenutnim jedilnikom. Menda ima v prostorih svojega urada steper in vsak trenutek, ko nima dela, izkoristi za ohranjanje pridobljene kondicije.

Sicer pa Kolinda Grabar-Kitarović menda zelo rada kuha v domači kuhinji. Kadar ima prost konec tedna, počasi, zbrano in z veseljem pripravlja domače jedi, kot se je to naučila od mame in babice. Med dieto se odreče kaloričnim jedem in pripravlja organsko zelenjavo na oljčnem olju ter različne solate. Sicer pa tudi doma veliko trenira na steperju.

Kot Jovanka Broz ali kot Severina Kojić?

Predsednica je končno spremenila tudi frizuro, odrekla se je strogim figam, zaradi katerih so jo nekateri kritično primerjali z Jovanko Broz. Zdaj ima novo pričesko, počesano na stran z bogatimi kodri. Za njene lase zdaj skrbi frizerka, ki je dolga leta frizirala Franja Tuđmana in estradne zvezde, kot so Severina, Vlatka Pokos in Nikolina Pišek. Kolinda ne hodi v frizerski salon. Frizerka prihaja v predsedniške dvore in jo uredi kar na njenem delovnem mestu.

Predsednica še vedno nosi umetne trepalnice, za katere skrbijo uslužbenke istega salona. Odrekla se je staromodnim predolgim trepalnicam. Zdaj nosi svilene trepalnice, ki menda ustvarijo pogled veverice, lisice ali lutke. Po želji. Trepalnice so odporne proti vodi, solzam in znoju. Lahko se nosijo štiri tedne.

Torej tisto, kar je Kolinda Grabar Kitarović izjavila v oddaji jutranjega programa na začetku leta, češ da si zjutraj nanese malo tekočega pudra in šminke, nato pa to zdrži ves dan, najbrž nič več ne drži. Svojemu videzu zdaj posveča veliko več časa.

Koliko časa bo tokrat trajala njena vitka linija, bo v prihodnje brez dvoma spremljalo strogo oko hrvaške javnosti – in ta bo tudi nemudoma opozorila na preozke obleke in pretesne jopiče.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.