Uspeh

Slovenska zvezda v nemškem šovu: Sanjaj svoje življenje in živi svoje sanje

Stane Mažgon/Revija Zarja
15. 7. 2018, 13.01
Posodobljeno: 15. 7. 2018, 13.01
Deli članek:

V Nemčiji so tudi letos v izjemno gledanem televizijskem šovu talentov izbrali svoje pevske superzvezdnike in zvezdnice. Eno si lahko vsaj malo – in na daljavo – delimo z njimi. Na šesto mesto se je uvrstila Mia Guček iz Kopra, ki jo zdaj v Nemčiji dobro poznajo. Napovedujejo ji uspešno pevsko kariero, saj se je s svojo neposrednostjo in nastopi zelo priljubila gledalcem.

Osebni arhiv
»Presrečna sem bila, ko so me poklicali ljudje iz Slovenije in sem videla, da me spremljajo tudi doma,« pravi Mia.

Da bi bolje razumeli, kako visoko med bodočimi zvezdniki je uspelo priti 26-letni Mii Guček, omenimo nekaj podatkov. Nemška komercialna televizija RTL je letos oddajo Nemčija išče superzvezdo (Deutchland sucht den Superstar) pripravila že petnajstič. V preteklih letih je to postal eden najuspešnejših televizijskih šovov v državi. Zaključne prireditve si vsako leto ogleda okoli deset milijonov gledalcev ter svoje favorite izbira s telefonskim in SMS-glasovanjem.

V ozadju oddaj je orjaški aparat s številno ekipo in velikanskim finančnim vložkom, zato si lahko privoščijo in kandidate odpeljejo v eksotične kraje, da je šov še zanimivejši za gledalce. Letos so izbranci obiskali Južno Afriko.

Doma bi me našli kje ob morju

V predstavitvi je Mia nemški publiki povedala, da prihaja iz Slovenije, in enega od posnetkov so prišli avtorji oddaje z njo narediti v Koper. Takrat je tudi povedala, da ves čas, odkar živi v Nemčiji, zelo pogreša svojega nona. »Na žalost po koncu šova še nisem bila doma. Načrtujem, da bo priložnost za kratek skok domov v avgustu. Takrat se bo poročila moja prijateljica, med počitnicami se bom lahko posvetila domačim, ki jih zelo pogrešam, tako kot prijatelje in seveda morje.« Če bi se lahko na hitro prestavila v Slovenijo, bi jo v Ljubljani našli na gradu na tortici, v Kopru pa zagotovo ob morju, je nostalgično pripomnila.

Ne le prejšnji zmagovalci šova, temveč tudi številni drugi udeleženci imajo danes zaradi svoje prepoznavnosti, pridobljene z nastopi, uspešne samostojne kariere ter redno nastopajo v televizijskih oddajah in medijskem prostoru.

Pa poskusimo, sem si rekla

Kako je v to druščino prišla Mia Guček? Po naključju, a obenem z veliko željo po uspehu, je nasmejano razložila. Ko se je prijavila na šov, si je za moto izbrala: sanjaj svoje življenje in živi svoje sanje. Kot da bi se zapisano uresničilo. Njen uspeh ima res nekaj pravljičnega pridiha, če pomislimo, da se je v nekaj tednih popolnoma neznano dekle zavihtelo v televizijsko orbito države, kakršna je Nemčija, in jo danes tam že dobro poznajo.

Še pred tem pa je bilo takole: Mia je doma iz Kopra, kjer je odraščala in se že pri šestih letih začela učiti klavir. Ta jo je takrat predvsem povezoval s klasično glasbo, a želela se je preizkusiti tudi v zabavnejšem slogu. Prijavila se je na enega naših predizborov za šov talentov, a so ji prijazno rekli, naj raje poskusi kaj drugega … 

Po štirih letih, ki jih je preživela v Ljubljani, se je vrnila v Koper in se znašla pred dilemo, ali naj si poišče redno službo, takšno pravo, od sedmih do treh. Takrat je v njej dozorela odločitev, da bo prej poskusila še kaj novega in da se bo odpravila v Nemčijo. »Nisem že prvič obupala in želela sem se ukvarjati s petjem,« je povedala. »Treba je verjeti vase in iti naprej. Kako bi lahko drugi verjeli vate, če sam ne verjameš?«

Konec leta 2016 se je tako znašla v Nemčiji, v Duisburgu, kjer ima sorodnike. Ti imajo restavracijo in pomagala jim je pri strežbi, zato je tudi v predstavitvi ob prijavi na šov napisala, da je natakarica. Obenem se je učila nemščine, ki je pred tem ni znala.

52 tisoč kandidatov

Ko je bil v Nemčiji predizbor za šov talentov, si je rekla: »Grem poskusit! Zadnji dan avdicije sem šla tja in imela večjo tremo zaradi jezika, ki ga še nisem dobro obvladala, kot zaradi petja.« Za prvi nastop sem si sama izbrala skladbo, naslednje so zame izbrali avtorji šova, vse do končnih skladb.

Na avdicijo se je prijavilo kar 52 tisoč kandidatov v večjih mestih po državi. Najboljši so prišli v končni predizbor, tega je bilo mogoče spremljati na televiziji. Vsak teden jih je nato po glasovanju gledalcev še nekaj izpadlo. 

Mia je kmalu postala ena od favoritk in takrat se je o njenem uspehu začelo govoriti tudi pri nas. Številni gledalci so nemški šov začeli spremljati samo zaradi nje, a glasovati zanjo niso mogli, pa bi to zagotovo naredili, če bi le lahko.

Pomembno je, kaj znaš pokazati

Čeprav gre za šov, je treba omeniti, kako odprt je nemški prostor za vse tekmovalce. Med zmagovalci šova so bili v prejšnjih letih pevci in pevke italijanskega, iranskega, afroameriškega in poljskega porekla. Podobno velja za druge tekmovalce, med katerimi je dobila priložnost, da se predstavi s svojim talentom, tudi Mia Guček. Ni pomembno, od kot prihajajo kandidati, pomembno je, da so nadarjeni in imajo kaj pokazati.

Navdušeni predsednik žirije

Sodelovanje v šovu ni le zabava, temveč resno delo in priprave, kar pove že to, da je predizbor z nastopi pred komisijami trajal celih devet mesecev. »Zadovoljna sem bila, da mi je vedno znova uspelo priti v nov krog izbora.« Nemški gledalci so Mio hitro vzljubili, kar pove tudi podatek, da ni imela za seboj lokalnih podpornikov, ki bi glasovali zanjo, tako kot za domačine s klubi navijačev v svojih okoljih. A je kljub temu uspešno nadaljevala iz izbora v izbor. »Na odru in v petju sem preprosto uživala, in to se je najbrž začutilo.« Prav takšna je v vsakdanjem življenju: optimistična, vesela, prizadevna in družabna.

V žiriji, ki je s komentarji in priporočili iz oddaje v oddajo usmerjala mlade pevce, so bila znana imena nemške zabavne glasbe. Predsednik žirije je bil Dieter Bohlen. Pri nas bi ga generacija srednjih let prepoznala po zdaj že nekoliko oddaljenem hitu You're My Heart, You're My Soul in nastopih v duetu Modern Talking. Bohlen ni prav nič skrival navdušenja nad Mio in njenimi nastopi, predvsem pa nad njenim glasbenim potencialom. Večkrat je omenil, da vidi v njej pevko, ki bi v prihodnje lahko nadomestila katero od pomembnih glasbenih zvezd iz nemško pojočega sveta. Jezik Mii med predvajanjem šova očitno ni več delal težav in je že suvereno odgovarjala na vprašanja. »Bohlenove pohvale so mi ogromno pomenile in pred njim sem imela veliko tremo. Bila sem presrečna in pod pritiskom prav zaradi njega. Nikoli si nisem predstavljala, da bom stala in pela pred njim, saj je v Nemčiji res velika zvezda.«

Odlično šesto mesto

Sklepali bi, da se v nastope kandidatov vključi vrsta stilistov in pevskih učiteljev, a je Mia pojasnila, da so imeli strokovnjake ob sebi le zadnja dva meseca v zaključnih šovih. Pred tem je za vse poskrbela sama.

Iz oddaje v oddajo je ostajala med kandidati za zmago, vse do predzadnje oddaje. Osvojila je šesto mesto. Pred finalom je žal izpadla in ostali so le še štirje kandidati in kandidatke za zaključni šov. Na koncu je postala zmagovalka 17-letna pevka Marie Wegener.

Sanjaj svoje življenje in živi svoje sanje – to je bil moto, ki ga je za svojo predstavitev izbrala Mia Guček, ko je, kot pravi, v šovu želela preveriti, kam jo lahko pripelje glasbeni talent. Kmalu zatem se je zgodilo prav to: uresničilo se ji je nekaj, o čemer najbrž prej ni niti sanjala. In sanje so postale njena resničnost.

Treba je verjeti vase

»Povedati moram, da sem se poskusila predstaviti tudi na enem od slovenskih šovov, a so mi že na predizboru rekli, da nimam talenta in naj raje poskusim kaj drugega. A nisem obupala,« je povedala nasmejano. »Treba je verjeti vase in iti naprej. Kako bi lahko drugi verjeli vate, če sam ne verjameš?«

Po šovu: brez premora naprej

Tudi po šovu je bil odziv medijev na Miine nastope zelo velik. »Ves čas so me klicali za intervjuje in od takrat se vse odvija zelo intenzivno. Prišle so ponudbe za nastope in trenutno pripravljam svoj prvi album. O tem bom lahko več povedala jeseni. Za zdaj lahko rečem le to, da sem našla pravo ekipo.« Kateri glasbeni žanr  bo izbrala, glede na to, da je v šovu prepevala predvsem skladbe, ki so jo zanjo izbrali drugi? »Upam, da bom lahko poslušalcem ponudila nekaj novega: zabavnemu žanru bom poskusila dodati pridih tehna in etna, kar ne bo daleč od šlagerjev, vključen pa bo morda še kak slovenski prizvok. Nikakor ne bom pozabila na svoje korenine,« je glasbeno formulo opisala Mia.

Obljuba

Kot je pokazal nemški šov, lahko nadarjeni pevci v kratkem času postanejo prave zvezde – celo ko tega niti sami ne pričakujejo. Mia ima pred sabo zagotovo še dolgo in bogato pevsko kariero, saj ima odličen odrski nastop, glasbeni talent in veselje do petja. O njej bomo zagotovo še veliko slišali. Pa bo sprejela vabilo na pogovor za Zarjo, tudi ko bo že zelo uspešna in slavna? »Naj gredo vaša predvidevanja v božja ušesa,« se je prisrčno nasmejala. »Če se bo to zgodilo, ne bom pozabila, od kod prihajam, in bom z veseljem še kdaj dala intervju za vašo revijo!« Zdaj jo bomo lahko držali za besedo.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.