Hčerka Miša Kovača

FOTO: Prvorojenka je pevki čisto obrnila na glavo življenje

Teja Pelko / Novice Svet24
8. 7. 2018, 08.00
Deli članek:

Hčerka Miša Kovača nam je razkrila, kako se je spopadla z očetovo senco, spregovorila pa je tudi o svojem materinstvu.

Agencija Ekskluzivno
Zvezdnica s hčerkico Eleno

Ivana Kovač, ki je avgusta lani postala mamica ljubki Eleni, se je po porodu vrnila na sceno. Spomladi s pesmijo Biser z juga, nedavno pa še s skladbo Srećo i tugo, ki jo je predstavila tudi na nedavnem Splitskem festivalu.

Ko je bila Ivana stara 14 let, je družino prizadela velika tragedija. Izgubila je namreč brata Edija. Oče si od njegove smrti ni nikoli opomogel, še vedno pa je tudi prepričan, da ni naredil samomora, ampak da so ga ubili. 

Za nas je spregovorila o tem, kako je imeti tako slavnega očeta, o svojem materinstvu, glasbeni poti ter o tem, zakaj ima tako zelo rada Slovence.

Je bila glasba od nekdaj vaša prva ljubezen?

Glasba je bila vedno del mojega življenja in vedno sem bila v središču pozornosti, pa če sem to želela ali ne. Če me sprašujete, ali sem si želela profesionalno peti in se ukvarjati z glasbo, pa je odgovor ne. To mi ni padlo niti na kraj pameti. 

Verjetno vas je oče prvi navdušil za to?

Na njegovo prigovarjanje sva skupaj posnela duet Nema mi do tebe nikoga. Na tem njegovem albumu sem gostovala tudi s pesmijo Ti si mi sve. In tu se je zgodila ljubezen – in klik v moji glavi. Ta občutek, ko daš slušalke na ušesa … snemaš, poješ, ustvarjaš … neopisljivo. To je bila ljubezen na prvi »pogled«.

Agencija Ekskluzivno
Tudi pri nas zelo priljubljena pevka je septembra lani dopolnila 40 let.

Se je bilo težko prebiti na glasbeno sceno v očetovi senci? 

Ivana s partnerjem, inženirjem radiologije Elvirjem Hasanhodžićem, in hčerkico Eleno živi v Zagrebu.

Iskreno: zelo težko. A odločila sem se, da bom šla v te vode. Ne razmišljam o očetovi senci, sicer ne bi mogla snemati in se ukvarjati s tem, saj tega ne bi psihično zdržala. Ker pa je vse, kar delam, plod izključno mojega truda, s tem nimam težav. Kadar snemam, grem na oder, potujem s skupino, se trudim ... to počnem jaz, ne moj Mišo. Tako da mi glede tega nima kdo česa očitati.

Kdaj je bil tisti prelomni trenutek, ko ste se odločili, da boste postali profesionalna pevka?

Takrat, ko sem posnela duet z očetom. Po tem so mi pri založbi Croatia records ponudili pogodbo. Kmalu sta se mi za sodelovanje oglasila Neno Ninčević in Rajko Dujmić. Nedolgo zatem je prišla še ponudba Tonćija Huljića, da postanem pevka v skupini Magazin. Ostalo je zgodovina. 

Agencija Ekskluzivno
Ivana z očetom, legendarnim pevcem Mišem Kovačem.

Kako je sploh nastal duet z očetom?

Z očetom sva se vozila v avtomobilu in jaz sem nekaj pela. Naenkrat je kot iz topa ustrelil: »Dajva posneti duet.« Začudeno sem ga pogledala in mu odvrnila: »Ti nisi normalen!« Vedel je namreč, da sem v javnosti zelo sramežljiva oseba (čeprav morda tega ni videti). A takrat sem bila ravno v fazi »enkrat se živi, vzemi, kar ti ponuja življenje«, in po nekaj dneh razmišljanja sem mu rekla: »Dajva!« Najhuje, kar se mi lahko zgodi, je, da bo to katastrofa in bodo ljudje mesec dni govorili o tem, kako je »Mišina mala« grozna pevka, nato pa bo šlo vse v pozabo. A usoda je očitno hotela malo drugače in tako sem od leta 2006 še vedno tu … 

Vam je všeč življenje pevke ali bi v njem kaj spremenili?

Zelo rada pojem in snemam. Obožujem svoje občinstvo in nastope. Vse ostalo se da zdržati, če rad delaš tisto, kar počneš. Če bi kaj spremenila? Veliko stvari. A ne morem, ker se svet ne vrti okoli mene. Zato uživam v tem, kar imam in kar lahko dam. 

Avgusta lani ste prvič postali mamica – prelepi hčerkici Eleni. Kakšen občutek je biti mama?

Ivana očeta pogosto spremlja na nastopih. To mu po njenih besedah zelo veliko pomeni. Večkrat ji tudi pove, kako je ponosen nanjo in kako je srečen, da jo ima. Njena mati Anita je nekdanja mis Jugoslavije, ki je zaradi Miša, ki je bil takrat še poročen s prvo ženo Ljubico, pri 17 letih starosti pobegnila od doma. Tri leta zatem sta se vzela. Zakon je razpadel zaradi Edijeve smrti. 

Čudovit! Je tudi zelo težko, predvsem pa je čudovito. Mali čudež mi je povsem obrnil življenje na glavo. (smeh)

Kako usklajujete materinstvo s poslovnim življenjem?

Delam med vikendi. Grem na nastop in se po njem takoj vračam nazaj. V času moje odsotnosti na hčerko pazi oče. Mirna sem, saj vem, da dela tako, kot je treba. 

Ste pričakovali takšno življenje pred Eleninim porodom?

Ne! Nikoli! Mislila sem, da se bom na sceno vrnila po dveh mesecih. (smeh) Malo sem se precenila. (smeh) Vse se vrti okoli nje. Ona odloča, kako bosta funkcionirala njena mama in oče. (smeh) Še vedno je zelo majhna. Pozneje bo lažje. A tega ne bi zamenjala za vso bogastvo tega sveta! 

V Sloveniji je dalmatinska glasba zelo priljubljena. Tudi vi ste že nekajkrat nastopili pri nas. Kako vam je všeč tu?

Res je, veliko delam po Sloveniji. Slovenci so čudoviti ljudje. Tega ne govorim, ker bodo oni zdaj to brali, ampak iz srca. To vsakič povem tudi v pogovorih s hrvaškimi mediji. Zato, ker ste me res pozitivno presenetili s svojo odprtostjo, iskrenostjo in pozitivno energijo. V vsakem trenutku ste pripravljeni za zabavo. Zato zelo rada pojem v Sloveniji.

Mediaspeed
Kovačeva se je s profesionalnim petjem začela ukvarjati šele pri 28 letih.