Nerodno?

VIDEO: Kolinda "uletela" v slačilnico, zdaj junake vsi gledajo v spodnjicah

T.L.
2. 7. 2018, 13.33
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 11.51
Deli članek:

Nihče ji ne zameri, da se je nogometašem zahvalila, ji pa očitajo, kdaj je vstopila v slačilnico hrvaške reprezentance in kaj objavila na svetovnem spletu.

Facebook/Kolinda Grabar Kitarović
Najprej je poletela v objem selektorju Daliću.

Hrvaška slavi uvrstitev v četrtfinale svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji. Poleg slavja selektorja in nogometašev, ki so na igrišču iz sebe iztisnili zadnjo kapljo znoja, se je v središču pozornosti znašla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kot orkan je namreč priletela v slačilnico, kjer so, kot je videti na posnetku, povsem izmučeni sedeli nogometaši: po maratonski preizkušnji nekateri še v od znoja premočenih dresih, drugi pa že v spodnjicah in v trenutkih, ko so v mislih še sestavljali in dojemali celoto dobljenega dvoboja z Danci.

Predsednici pa tega ni bilo mar: v hrvaškem dresu, ki ga je, kot poročajo hrvaški mediji, dobila v dar od selektorja Zlatka Dalića, je Kolinda najprej s tribun navijala za nogometaše, trenutek triumfa pa izkoristila še za, kot ji danes očitajo, nekaj samopromocije. Saj veste, če se državniki ne morejo pohvaliti z blagostanjem državljanov, si raje plus točke nabirajo s fotografiranjem ob uspešnih športnikih in drugih predstavnikov naroda. To, da se demokratično izbrani predstavniki ljudstva radi fotografirajo ob športnikih, sicer ni nič novega, presenetljivega ali nedopustnega. Da se politiki radi zahvalijo športnikom za njihove uspehe, prav tako ni nič nenavadnega ali spornega, zato v tem kontekstu Kolindi tudi nihče nič ne očita. 

Ji pa sosedje očitajo, da je z objavo vdora v slačilnico reprezentantov ob neprimernem času poskrbela, da po svetovnem spletu, ki ne odpušča, zdaj kroži posnetek izmučenih hrvaških nogometašev, ki se v preznojenih dresih ali navadnih spodnjicah objamejo z evforično predsednico. In da si junaki po težkem boju na zelenici takšnih prizorov ne zaslužijo. Kolinda je namreč prišla v slačilnico, kjer znakov slavja ni bilo videti: padla je v objem selektorju Daliću, utrujeni nogometaši pa so še posedali po klopeh in nabirali moči. Tudi evforičen prihod predsednice jih ni predramil. Šele ko je vztrajna Kolinda hodila od enega do drugega reprezentanta in se jim z objemi zahvaljevala, so se postavili na noge in začeli sprejemati čestitke. V komentarju na portalu 24sata.hr, kjer predsednici tudi očitaj načrtovano "poziranje" pred kamerami s ciljem objave na predsedničinih družbenih omrežjih, so celo prešteli, iz koliko različnih mobilnih telefonov je njena ekipa posnela Kolindino "spontano akcijo" v slačilnici, ki to ni bila - iz najmanj treh. Kolindi očitajo, da si je prisvojila zmago nogometašev, saj v prvem kadru niso bili več oni, nogometaši, ki so 120 in več minut tekali po zelenici, ampak predsednica države, ki jim ni dala priložnosti, da bi se vsaj nekoliko uredili in pripravili za srečanje z njo. 

Politik Goran Maras (SDP) pa je ob "akciji v slačilnici" zapisal na facebooku, da se mu zdi, da Modrić in fantje ne potrebujejo prenosa v živo iz slačilnice, ko so v spodnjicah. "Ne glede na to, da KGK ne more počakati. To je njen slog, kot bi rekel njen prijatelj - gremoooo! Ampak to ni pomembno, ker ona vse to počne za Hrvaško!" je zapisal z nekoliko cinizma. 

Oglasila se je še ena političarka, Jadranka Kosor, nekdanja predsednica vlade. Na twitterju je zapisala, da se je v politiki naučila, da "vdiranje" predstavnikov v slačilnice in objemanje z igralci, ki to sprejemajo z nejevoljo in takoj po poljubih sedejo ali odidejo, ne pomaga okrepiti percepcijo o nujnosti večje udeležbe žensk v politiki. 

Sicer je Kolinda menda v Nižni Novgorod odpotovala na svoje stroške, s sabo pa je vzela le vodjo kabineta. Morda ji zato nihče ni svetoval, da bi bilo smiselno za slavje z reprezentanti izbrati primernejši trenutek. Je pa Kolinda na facebooku že napovedala, da prihaja na sobotno tekmo med Hrvaško in Rusijo v Soči.