Nenavadne navade

Na stavnicah poleg konj tudi kraljica

Sonči Nered-Čebašek/Novice Svet24
25. 6. 2018, 10.30
Posodobljeno: 25. 6. 2018, 10.30
Deli članek:

Prestižne konjske dirke v Ascotu, kjer se za nekaj dni zberejo vsi, ki v Združenem kraljestvu nekaj pomenijo, imajo tudi stavnico, kjer se ne služi toliko kot na konjski, je pa bolj zanimiva.

Profimedia

Tradicionalno se v Ascotu namreč ugiba, kakšne barve klobuk bo na zaključni prireditvi nosila kraljica Elizabeta.

Pokrivala so za obisk dirke obvezna, saj gre za dogodek prestižnega značaja, pod pokroviteljstvom kraljice, ni pa predpisano, kakšna morajo biti, zato si dame z njimi dajejo duška. Malce zlobni jeziki tako pravijo, da zaključek tekme pomeni tudi začetek – razmišljanja dam namreč, kakšen klobuk si bodo omislile za naslednje leto.

PRIMERNA

Kraljica Elizabeta je vsekakor gospa z največ klobuki na svetu, zato je ugibanje, kakšnega si bo za Ascot omislila ona, na mestu. Stavi se vedno samo na barvo, saj bi bilo z vključevanjem okrasja – cvetja, perja, svilenih trakov, biserčkov in podobnega  nalogo, da se zadene pravo, nemogoče izpeljati.

Kraljica proti stavam seveda nima nič, saj ima tudi sama v krvi hazarderstvo: tako kot je že njena mati, na konjske stavnice po vsej državi polaga visoke zneske.

Zdi pa se, da je kraljica na letošnjem Ascotu s klobukom ponagajala namenoma. Za zaključek si je namreč nadela živo rožnatega, na katerega je bilo najmanj stav, saj je pokrivalo v enaki barvi nosila že lani. Razlika med lanskim in letošnjim je le v materialu, intenzivnosti barve in cvetnem dodatku.