SLOVENSKA ZMAGA

Janov uspeh: dobil tožbo!

R.T. / Novice Svet24
22. 6. 2018, 20.33
Deli članek:

Po nekajletni bitki je ameriška skupina Train privolila v zunajsodno poravnavo zaradi domnevnega nedovoljenega kopiranja skladbe, ki jo je napisal Jan Plestenjak.

Revija Vklop
Jan Plestenjak je dokazal, da je refren pesmi ameriške skupine Train kopija refrena njegove pesmi A veš, ki jo poje Alya.

Skupina Train, večkratna dobitnica glasbenih nagrad grammy, je leta 2009 na svojem petem albumu Save Me, San Francisco objavila skladbo If It's Love. Pozorni slovenski poslušalci so hitro ugotovili, da je glasba v refrenu te skladbe enaka tisti v refrenu skladbe A veš iz leta 2008, ki jo poje Alya, napisal pa jo je priljubljeni slovenski glasbenik Jan Plestenjak. In prav najuspešnejši slovenski glasbenik se ni pustil; spustil se je v boj za avtorske pravice in zdaj je to bitko uspešno dobil.

MASTNA PORAVNAVA

Skupina Train je namreč, na bi se izognila nadaljnjim pravnim postopkom, privolila v predlagano zunajsodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice do uporabe glasbe refrena, potem ko je priznani ameriški muzikolog ugotovil, da je glasba refrenov skladb presenetljivo podobna, in to celo toliko, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Plestenjakove pesmi. In prav zato bo Janov bančni račun zdaj polnejši za precej mastno vsoto denarja, saj naj bi bila odškodnina precej vrtoglav znesek. Jan za zdaj odločitve še ne komentira, znano je le, da je zelo zadovoljen s končnim rezultatom, upa pa, da se to ne bo več dogajalo v prihodnje.