Starec

Vojvoda Edinburški jo je mahnil po svoje

Sonči Nered-Čebašek/Novice Svet24
21. 6. 2018, 07.28
Posodobljeno: 11. 7. 2018, 12.55
Deli članek:

Najpomembnejši dan za britansko aristokracijo je seveda praznik viteškega reda. A na slavju, ki je bilo v ponedeljek, ni bilo opaziti kraljičinega moža, kar je takoj vzbudilo skrbi za njegovo zdravje.

Profimedia
Naslov vitez je doživljenjski in ima veliko veljavo, ne prinese pa plemištva, niti ni deden.

Viteški red je najstarejše in najimenitnejše priznanje, ki ga državljanom že stoletja za zasluge podeljujeta aktualni britanski kralj ali kraljica.

Temu primerno je tudi ceremonija s parado in viteškimi oblačili imenitna kot nobena druga.

Profimedia
Kraljica se je pred kapelico presenetljivo pripeljala v kočiji s snaho Camillo.

IMENITNI

Straža v rdeče-zlatih uniformah in bleščeče zloščenih čeladah je na marmornatih stopnicah pred kapelico svetega Jurija na Windsorskem gradu slavnostno pričakala kočije s plemenskimi žrebci, ki so pripeljale kraljico in njeno družino.

Tako Elizabeta II. kot njeni sinovi, hči in vnuki so bili v žametu, obrobljenem s krznom, in s perjanico na glavi – saj so seveda vsi člani viteškega reda, značilno viteško opravo pa oblečejo le za najpomembnejše plemiške obveznosti.

Profimedia
Na ceremoniji so bili zbrani tudi kraljičini otroci in vnuki, na fotografiji: Charles, William, Andrew in Edward.

POGREŠAN

Zaradi pomembnosti dogodka, ki se ga tradicionalno udeležuje vsa družina, se je seveda takoj opazilo, da manjka kraljičin soprog princ Philip – vojvoda Edinburški. Ker je prejšnji teden zakoračil že v svoje 98. leto in je imel pozimi tudi kar nekaj zdravstvenih težav, se je med ljudmi začelo ugibati, ali je morda prešibek, da bi se ceremonije udeležil.

Kraljeva družina odsotnosti princa ni pojasnila, so jo pa fotografije, ki so jih posneli na drugi strani gradu – v parku. Philip se je namreč v parku predajal svojemu najljubšemu opravilu – vožnji s kočijo, konje pa je kleni starec na vajetih držal kar sam.

Profimedia
Princ Philip je, sicer v spremstvu varnostnikov, stran od množice užival po svoje.