97 let

Na rojstni dan spet oživele njegove šale

Sonči Nered Čebašek/Novice Svet24
12. 6. 2018, 07.10
Deli članek:

Veljal je za najbolj postavnega mladeniča, zdaj pa je razglašen za najbolj čilega starčka.

Profimedia
Kljub starosti in nedavni menjavi kolka je na poroki vnuka Harryja iz avta stopil brez pomoči.

Čeprav je že vse svoje življenje ob kraljici Elizabeti, ki velja za eno najvplivnejših žensk na svetu, je možakar zelo samosvoj.

Včeraj je dopolnil 97 let in s tem spodbudil oživljanje šal, ki jih je ob vsaki priložnosti radodarno stresal. A vse niso naletele na odobravanje – no, roko na srce, mnoge so bile deležne zgražanja.

ŽRTEV NI IZBIRAL

Zelo sočne šale si je princ rad privoščil na račun svojih najbližjih. Njegova stalna šala je menda namenjena soprogi: vedno, ko si nadane krono, naj bi jo vprašal, kje za vraga je dobila to čudno kapo.

Za svojega najstarejšega sina princa Charlesa je že ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding. Za drugega sina, princa Andrewa, pa je rekel, da brez daljinskega upravljalnika za televizijo v roki sploh ne bi vedel, kaj početi v življenju.

Profimedia
Mladi Philip leta 1950.

Kar nekaj cvetk pa kroži tudi z njegovih potovanj po svetu, ki pa so bila vsa uradnega značaja in šale zato res neumestne.

»Saj ti si ženska, kajne?« je v Keniji vprašal domorodko, ko mu je izročala darilo dobrodošlice.

»Vi se pa še vedno obmetavate s puščicami, kaj?« je v Avstraliji vprašal pomembnega in uspešnega lokalnega poslovneža.

»Ali vas ni večina tukaj potomcev piratov?« je leta 1994 dejal premožnemu prebivalcu Kajmanskih otokov.

»Prav prijetna sprememba je biti v državi, ki ji ne vladajo njeni ljudje,« je dejal paragvajskemu diktatorju Alfredu Stroessnerju.

»Upam, da si bo zlomil prekleti vrat,« je dejal, ko je fotograf, ki je fotografiral kraljevi obisk v Indiji, padel z drevesa.

Profimedia
In Philip leta 2018.