Antony Bourdain

Znani televizijski obraz si je sodil sam

J.P.
8. 6. 2018, 13.33
Posodobljeno: 8. 6. 2018, 14.47
Deli članek:

Imel je 61 let.

Profimedia
Anthony Bourdain

Pisec, kuhar, voditelj, … Anthony Bourdain si je pri 61 letih vzel življenje, poroča CNN.

Bourdain je za CNN snemal v Franciji. Neodzivnega ga je danes zjutraj v njegovi hotelski sobi v Strasbourgu našel kuhar in njegov tesen prijatelj Eric Ripert.

Profimedia
Bourdain je bil znan tudi kot pisec priljubljenih del o hrani, leposlovja in stvarne literature.

Kuharski mojster

61-letni Američan je na svojem področju veljal za zvezdnika in bil za svoje dosežke večkrat nagrajen, marsikdo pa si ga je zapomnil kot strastnega kadilca. 

STA poroča, da je leta 2000 zaslovel s knjigo Kuhinja: strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja, v kateri popisuje izkušnje iz zakulisja restavracij, kamor gostje običajno nimajo vpogleda. To delo je tudi prevedeno v slovenščino, v njem pa odkrito spregovori tudi o uživanju mamil, tudi kokaina, heroina in LSD. Uspeh knjige mu je prinesel prvo televizijsko oddajo, A Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na televizijski postaji Food Network, med zvezde pa ga je leta 2005 izstrelila oddaja Brez rezervacij na Travel Channel. Za ta kanal je posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN, kjer je imel oddajo Parts Unknown.

Rdeča nit njegovih oddaj je bilo raziskovanje sveta skozi hrano, tudi neobičajno, občinstvu pa sta bila všeč njegova sproščenost in cinizem.

Eden od njegovih znamenitejših citatov se je glasil: "Tvoje telo ni tempelj, ampak zabaviščni park. Uživaj v vožnji".

Leta 1985 se je poročil z Nancy Putkoski, svojo srednješolsko ljubeznijo. Ločila sta se leta 2005. Dve leti pozneje se je poročil z Ottavio  Busio. Istega leta se jima je rodila hčerka Ariane. Ločila sta se leta 2016, razpad zakona pa je pripisal s snemanji natrpanemu urniku. Leto dni pozneje se je zapletel z italijansko igralko Asio Argento.

Leta 2013 je prejel Peabodyjevo nagrado, namenjeno spodbujanju in prepoznavanju vrednost in izbranosti odličnega dela za javnost med ameriški radijskimi in televizijskimi postajami. Takrat je opisal, kako se loteva svojega dela: "Sprašujemo preprosta vprašanja: kaj te osrečuje? Kaj ješ? Kaj rad kuhaš? Hodimo po svetu in sprašujemo ta preprosta vprašanja, dobimo pa osupljive odgovore."