Praznina spomina

FOTO: Ko vstopite v praznino, začne delovati spomin

Vito Tofaj / Novice Svet24
23. 5. 2018, 07.15
Deli članek:

Nadaljevanka temelji na resničnih dogodkih izpred 15 let. In ne nazadnje zločincu lahko oprostiš, pozabiti pa njegovega dela ne moreš.

Vito Tofaj
Direktorica MGL Barbara Hieng Samobor in Nina Šorak, režiserka Praznine spomina

Ansambel MGL ima kar dva dobitnika mednarodnih filmskih nagrad shooting star po izboru European Film Promotiona – podelijo jih na berlinalu – Jureta Heningmana in Marušo Majer.

Po uspehu prve štiridelne kriminalne nadaljevanke Vranja vrata (pod njo se je podpisal Nejc Gazvoda), ki je bila v Sloveniji novost, se je ekipa ne le v Ljubljani, ampak v vsej Sloveniji priljubljenega gledališča MGL lotila novega podviga.

Direktorica MGL Barbara Hieng Samobor je bila zadovoljna, saj se je uvedba žanra lani obrestovala. Tokrat se je odločila, da povabi k sodelovanju še eno, kot radi rečemo, nabrušeno slovensko pero, režiserko in scenaristko Barbaro Zemljič, zdaj že slavno ustvarjalko enako slavne sestre, igralke Pie Zemljič. Režijo je zaupala Nini Šorak, in ja – Nina je zaupanje upravičila!

Vito Tofaj
Ob zadnjem podvigu sezone se je vodja službe za odnose z javnostjo MGL Simona Belle le smejala, Nataša Živkovič in izbranec, režiser Andrej Jus, tudi.

PO SLEDEH SPOMINA

Kakorkoli, Barbara se je zakopala v delo. Zgodbo je postavila v Velenje leta 2003. Osnova: nekega dne priljubljena 16-letna dijakinja Teja po pouku izgine. Najdejo jo čez nekaj tednov. Mrtvo. V jarku. Njeno truplo je načeto, analiza DNK površna. Obdukcija ni opravljena. Policija aretira njenega sošolca in nekdanjega fanta Jureta in ta je obsojen na 15-letno zaporno kazen.

ZLOČIN IN PRAZNIK

Obiskovalci so v nadaljevanki uživali dva večera: vsak dan je ekipa odigrala dve nadaljevanji, v katerih se je avtorica lotila vse palete človeške nravi: družinskih odnosov, sodb, preden je dokazana krivda, laži, nestrpnosti do »drugačnih«, zasvojenosti. Zločina in kazni. Pravične kazni? No, vse posledice zločina še vedno raziskujejo. Ekipa, ki je nadaljevanko ustvarila, je bila po predstavi za delo nagrajena z aplavzom, ki jih je po koncu znova in znova vabil na oder. In je slavila uspeh. A ni slavila le ekipa: slavil je tudi dr. Svetozar Polič, priznani okoljevarstvenik in oče avtorja glasbe za predstavo,