Miha Kralj

Njegovo glasbo je poslušal tudi Tito

Teja Pelko/Novice Svet24
15. 5. 2018, 07.05
Deli članek:

Morda ne poznate njegovega imena, zagotovo pa poznate pesmi Sava šumi, Halo Nataša in Zemlja kliče SOS.

Marko Vavpotič / M24.si
Miha Kralj je bil zelo presenečen, da se je predpremiere udeležilo toliko ljudi, saj je pričakoval napol prazno dvorano, na koncu pa je bila ta skoraj premajhna za vse.

Njihov avtor je Miha Kralj, ki je tudi avtor Andromede, prve jugoslovanske instrumentalne elektronske plošče in istoimenske skladbe, s katere so dolga leta podlagali počasne posnetke smučarskih skokov.

Med njegovimi oboževalci je bil tudi Tito. S takratno skupino Prah so mu igrali enkrat, ko je bil maršal na Brdu pri Kranju. Žal pa jim ga ni uspelo osebno spoznati. »Zanj smo igrali eno uro, potem pa je šel, nas pa so takoj odstranili,« se spominja Miha. Priložnosti za skupinski posnetek in izmenjavo besed tako ni bilo, kar pa glasbenika ni preveč prizadelo, saj je bil Tito takrat že precej krhkega zdravja.

Marko Vavpotič / M24.si
Glasbenika Ivan Hudnik in Matjaž Kosi ter glasbeni urednik Jernej Vene.

NAŠI ZALOŽBI JE NJEGOVA GLASBA ZVENELA PREVEČ CERKVENO

V življenju sicer Mihi ni bilo poslano z rožicami. Ker ni imel bogatih staršev, je moral namreč za vse inštrumente, ki jih je potreboval za ustvarjanje, sam zaslužiti denar. Zgoraj omenjeno ploščo Andromeda, ki jo je razvijal skozi sedemdeseta leta, pa je posnel in izdal šele leta 1980, in to pri založbi RTB Beograd, ker so ga na naši RTV ZKP zavrnili, češ da ta glasba ni primerna za izdajo, saj jim je zvenela preveč cerkveno. A Kralj zdaj na to gleda pozitivno. »V bistvu me je to spodbudilo, da sem še naprej delal in še naprej iskal. Verjetno ta plošča nikoli ne bi bila tako uspešna, če ne bi šla po Jugoslaviji in potem še okoli. Oni so le imeli dobro mrežo, boljšo, kot jo imamo mi. Vse je za nekaj dobro,« poudarja legendarni glasbenik.

Marko Vavpotič
Legendarni pevec Lado Leskovar.

ZARADI SVOJEGA DELA OB ZOB

Med opravljanjem njegovega poklica so se Mihi pripetile najrazličnejše dogodivščine. Med drugim je zaradi njega ostal tudi brez zoba. »Bilo je, ko sem igral v Emonski kleti. Takrat je bilo tam veliko pretepov. Med enim od njih so mi izbili zob, ko sem šel po naključju mimo. Ta zob je bil sicer že pokvarjen, tako da mi je tisti možak v bistvu izbil 'šuplji' zob. A takrat sem tam nehal igrati. Rekel sem si: 'Ne bodo me pretepali. Konec,'« nam je zaupal Miha.

Marko Vavpotič / M24.si
Glasbenik Tomo Jurak.

Z JARREJEM IMATA TUDI ISTI PROGRAM ZA LASERJE

Kralja nekateri zaradi podobnega pristopa k delu imenujejo tudi slovenski Jean-Michel Jarre. Z njim sta se srečala ob njegovem koncertu v Ljubljani. »On je tako preprost človek. Tudi veliko ve. Želel sem ga povabiti na današnjo predpremiero, verjetno bi tudi prišel, saj imava kontakt, a je žal na turneji po Južni Ameriki. Imava isti program za laserje. Skozi to se tudi poznava. Rad bi kdaj kaj naredil z njim, a za to moram pripraviti kaj novega,« nam je povedal Miha, ki sicer pridno ustvarja – zdaj galaktične sanje – decembra pa načrtuje tudi koncert v Ljubljani.

Njegovo bogato ustvarjalno življenje so se odločili na nacionalki zabeležiti v obliki dokumentarnega filma z naslovom Električne sanje. Predpremierno so film idejnega avtorja in scenarista Gregorja Baumana in režiserja Dušana Moravca zavrteli v petek v Kinu Šiška, na malih zaslonih pa bo premierno (v skrajšani različici) na ogled jeseni.