Po koncu še ni konca

Po zmagi na Evroviziji: "To je bil rasističen nastop"

R.T.
13. 5. 2018, 16.12
Posodobljeno: 13. 5. 2018, 18.49
Deli članek:

Ste mislili, da se je s finalom Evrovizija končala? Že zdaleč ne. Zmagovalka Evrovizije na vročem stolčku.

Profimedia
Izraelska zmagovalka.

Potem ko je na 63. Evroviziji slavila predstavnica Izraela Netta s skladbo Toy, se je na izvajalko  - čeprav je s skladbo glede na napovedi in stavnice veljala za veliko favoritinjo za zmago - vsul plaz kritik. Ki ni povezan le s kokodakanjem na začetki skladbe. 

Pojavili so se namreč očitki, da je bil nastup Nette Barzilai rasističen. Poleg kokodakanja je bila pevka oblečena v obleko, ki spominja na japonski kimono, na odru se je obdala tudi s figuricami (maneki-neko), za katere na Japonskem verjamejo, da prinašajo srečo. 

Profimedia
Zmagovalka Netta

Netti očitajo kulturno apropriacijo (prilastitev) elementov japonske kulture. Za izbor pesmi za Evrovizijo si je prisvojila del azijske kulture, ki, kot opozarjajo nekateri, ni sprejeta v globalnem svetu zabavljaštva. Netti očitajo, da si pod krinko feministične borke in brez kakršnega koli širšega vsebinskega konteksta prisvojila azijski/japonski stil. 

"Zmaga Izraela je še nov dokaz, da Evropa nima okusa", "japonska kultura ni vaša vstopnica na Eurosong", "zakaj se mi zdi, da je bil ta nastop rasističen", je le nekaj komentarjev s twitterja.

Netta je sicer, kot poroča Independent, navdušena nad japonsko kulturo in predvsem franšizo Pokemon, njen najljubši lik pa je Bulbasaur.