Prepovedana ljubezen in tetovaže

VIDEO: Škandal ob robu evrovizijskega izbora: to sta cenzurirana nastopajoča

T.L.
11. 5. 2018, 10.10
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 11.23
Deli članek:

"Dekadentni" subkulturni elementi so v nasprotju z vrednotami in moralnimi načeli vladajoče kitajske komunistične partije, zato so se na Kitajskem raje zatekli v cenzuro.

Profimedia
Oapzite tetovaže albanskega pevca?

Oboževalci evrovizijskega izbora na Kitajskem so ostali "na suhem": Evropska zveza radiotelevizij (EBU) je s takojšnjo veljavnostjo prekinila pogodbo s kitajsko televizijo Mango TV, ki je imela sklenjeno pogodbo za prenos letošnjega evrovizijskega spektakla. Razlog? Dobra stara cenzura. Mango TV je namreč cenzuriral irskega izvajalca zaradi "prikaza istospolne ljubezni" na odru. Poleg tega imajo na Kitajskem težave tudi z vidnimi tetovažami, saj so zaradi tatujev cenzurirali tudi albanskega predstavnika.

Ker pa cenzura ni duhu evrovizijskih vrednot vključevanja in podpiranja raznolikosti preko glasbe, je zveza pogodbo s Kitajci nemudoma prekinila. Cenzuro so si Kitajci privoščili v prvem polfinalnem večeru, ker pa je prekinitev stopila v veljavo takoj, včerajšnjega polfinala - in tudi nastopa naše Lee Sirk - Kitajci niso več mogli spremljati. 

Mango TV gledalcem na Kitajskem sploh ni predvajal nastopa predstavnika Irske: v irski točki je bilo po  mnenju Kitajcev "sporen" nastop dveh plesalcev, ki na odru romantično plešeta. In se za trenutek tudi primeta za roke. Poleg tega pa so Kitajci med prenosom tudi zabrisali mavrične zastavice med gledalci, ki so že tradicionalno tesno povezane z gibanjem za pravice skupnosti LGBT. 

Na Kitajskem kljub industrijskemu napredku še ostajajo globoko v preteklosti glede vprašanja istospolnih partnerstev. Istospolna razmerja in celotna kultura LGBT ostaja na Kitajskem tabu tudi v zabavni industriji: prizori med istospolne naklonjenosti so na televizijskih ekranih prepovedani, tovrstna vsebina pa je prepovedana tudi na platformah s spletnimi prenosi (streaming)

Po izrečeni sankciji predstavniki Mango TV za tuje medije niso bili dosegljivi. Januarja so na Kitajskem prepovedali tudi tetovaže in druge "dekadentne" subkulturne elemente v prenosih, češ da gre za vedenje, ki je v nasprotju z vrednotami in moralnimi načeli vladajoče kitajske komunistične partije.

Profimedia
Za cenzuro irskega predstavnika na Kitajskem je "kriv" parček v izadju.