Evrovizija

Zdrahe pred odločilnim nastopom Lee Sirk

K.M.
10. 5. 2018, 11.45
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 12.18
Deli članek:

Lanskoletni predstavnik hrvaške na Evroviziji je na družbenem omrežju hudo obtožil velikega zmagovalca Salvadorja Sobrala.

Profimedia
Salvador levo in Jacques desno.

Tik pred polfinalnim nastopom slovenske predstavnice Lee Sirk v Lizboni, se je na facebooku začel manjši evrovizijski škandal, v katerega sta vpletena lanskoletni zmagovalec Salvador Sobral in lanskoletni predstavnik Hrvaške Jacques Houdek. Slednji je portugalskega pevca napadel v dolgem zapisu, v katerem je zapisal tudi, da bi Salvadorja lansko leto morali diskvalificirati in izrazil mnenje, da bi se sam sebe moral sramovati. Kaj je razlog za tak gnev? 

Po nastopu se je predstavnici Izraela pripetila nesreča. Padec je v svoj objektiv ujela publika, le-ta pa je zaokrožil po svetovnemu spletu.

Povod je bil intervju, ki ga je Salvador opravil s portugalskim medijem Publico, v njem pa je kritiziral veliko favoritinjo letošnjega izbora, izraelsko predstavnico Netto, ki se je s pesmijo Toy v torek že uvrstila v finale. V pogovoru je lanskoletni zmagovalec namreč izjavil: "Lansko leto so mi ljudje govorili, da se bodo zdaj stvari spremenile, ker sem zmagal jaz. Ampak se ne strinjam. Morda v prihodnosti. Youtube je mislil, da mi bo všeč izraelska pesem Toy." Temu pa je sledila izjava, ki je hrvaškega glasbenika najbolj zmotila: "Odprl sem povezavo in ven je prišla grozna pesem. Na srečo mi letos ni treba ničesar poslušati."

 

Besede, ki so sprožile 'bes' v Jacquesu in ga spodbudile k temu, da je javno povedal svoje mnenje o lanskoletnemu velikemu zmagovalcu. "Naj te bo sram Salvador Sobral. Sram naj te bo! Je to način, s katerim bi se moral evrovizijski zmagovalec izražati. Poizkušal si se predstaviti kot preprost človek, pravi izvajalec, morda si prelisičil celotno Evropo, ampak mene nisi," je zapisal Houdek, ki se je spotaknil tudi ob Salvadorjeve nastope na Evroviziji. "Lansko leto, ko si izpustil VSE vaje in te je tam nadomeščala tvoja sestra, morala bi te diskvalificirati. Bilo je neprofesionalno in nepravično do vseh nas, ki smo bili tam in delali celotno težko delo." Spomnimo, Salvador se je soočal s hudimi zdravstvenimi težavami, po zmagi na Evroviziji so mu celo presadili srce. Tega se zaveda tudi hrvaški glasbenik, ki pa je ob tem mnenja, da se s takšnimi zdravstvenimi težavami pač ne odločiš za tako velik projekt, kot je Evrovizija. 

Houdek je nadaljeval še s tem, da je Salvador zelo majhna oseba, ki ne spoštuje drugih izvajalcev in vseh mladih ustvarjalcev, ki so s svojimi sanjami pod tako velikim pritiskom. To pa dokazuje s svojo izjavo, da je vesel, da mu letos ni treba poslušati glasbenih nastopov in da je tega zelo vesel. Hrvat pa je svoj zapis zaključil z mislijo: "Takšno obnašanje samo kaže na to, da si lažna oseba, ravno takšen, kakršen si bil pred letom dni, ko si zmagal na Evroviziji. Morda si zmagal, ampak zame nisi zmagovalec."

Zapis je tik pred drugim polfinalnim večerom, na katerem bo nastopila tudi Lea Sirk, zaokrožil po evropskih medijih. Številni se s hrvaškim predstavnikom v komentarjih strinjajo, so pa tudi takšni, ki zdaj obtožujejo njegov zapis. Kako bo ta manjši škandal vplival na današnje nastope? To pa bomo videli šele v večernih urah ...