Ljubezen do narave

FOTO: Razkrito: Kraljica se pogovarja z drevesi

S.N.Č. / Novice Svet24
18. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Zaradi oboževanja narave princ Charles včasih velja za malce čudaškega, a očitno ima to nagnjenje v genih, saj je njegova mati še bolj kot on zaljubljena v naravo, le da tega do zdaj ni izpostavljala.

Profimedia
Tradicijo zasajanja dreves britanski aristokrati gojijo že več stoletij, a verjetno ni bila vsem tako pri srcu, kot je aktualni kraljici.

Dokumentarni film Kraljičin zeleni planet, ki je ravnokar ugledal luč sveta, je kraljico prikazal v precej drugačni luči, kot smo je vajeni.

Elizabeta II. se v filmu namreč tudi sprehaja po vrtovih na svojih posestvih – a ne sama, temveč v družbi svetovno priznanega prirodoslovca sira Davida Attenborougha.

Profimedia
14. marec 2006 – Elizabeta zasaja drevo v Canberri, med obiskom Avstralije.

Sproščena

Z dolgoletnim prijateljem sta sproščeno klepetala, menda brez vnaprejšnjega scenarija. Zakaj bi ga navsezadnje tudi imela – glavna tema filma so namreč kraljičina dolgoletna prizadevanja za zaščito dreves po vsem svetu.

V pogovoru med sprehodom je kraljica Davidu zaupala, kako obožuje veličastne platane ob Buckinghamski palači, ki jih je zasadila njena prababica kraljica Viktorija, in kako je ponosna, da so drevesa zasajali tudi drugi njeni predniki. Zasaditev drevesa je opisala kot velikanski užitek, kot da nekomu daješ življenje.

Ta njena ljubezen do zasajanja dreves je očitno tudi znana oziroma jo njeni uradniki predstavijo gostiteljem pred uradnimi obiski, saj jo je čast, da zasadi drevo, doletela že na vseh koncih sveta, ki jih je obiskala.

Profimedia
10. april 2018 – Charles zasaja drevo v Darwinu, prav tako med obiskom Avstralije.

Vplivna

Med razkazovanjem izjemno redkih vrst rastlin, ki rastejo na njenih posestvih, se je kraljica pošalila, da jih je dobila od tistih, ki niso imeli pojma, kaj bi ji podarili, pa so se odločili za rastline – in jo s tem nevede najbolj razveselili.

Kraljica je tudi s ponosom povedala, da je enako ljubeč in skrben do rastlin njen sin princ Charles. Ta je že javno priznal, da se z rastlinami pogovarja in jim glasno zaželi dobro rast in zdravje – in kraljica je zdaj pritrdila, da se je z drevesi včasih prav prijetno pomeniti.

A kraljica ljubezni do rastlin ni prenesla le na potomce, tudi Angelina Jolie je razkrila, da ji je pogovor o naravi z angleško kraljico odprl obzorja in jo za vse življenje navdahnil z borbenostjo za ohranitev rastlinskih in živalskih vrst.