Medijske nagrade

Letošnji žarometi bodo še bolj glamurozni in zabavni kot lanski

Nejc Simšič/Novice Svet24
17. 4. 2018, 07.06
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 07.11
Deli članek:

22. aprila bodo v Cankarjevem domu podelili najbolj zaželene medijske nagrade – žaromete. Pred prireditvijo smo poklepetali z urednico revije Vklop, Marjano Vovk, ki nam je zaupala nekaj podrobnosti.

Šimen Zupančič
Tudi letos bodo zvezdniki in medijski ustvarjalci zasijali pod žarometi in na rdeči preprogi.

Letošnja podelitev žarometov se že bliskovito približuje. Glede na lansko prireditev se nam spet obeta pravi medijski večer, ki ga vsi že nestrpno pričakujejo, kajne?

Tako je, spet nas čaka velik medijski spektakel z veliko humorja, čustvi in seveda novimi nagrajenci. Vsi se trudimo, da bo letošnja prireditev vsaj tako dobra in nepozabna kot lanska, če ne še boljša! Vsi že pridno vadijo, pili se scenarij, podeljevalski pari usklajujejo tekste, voditelj David Urankar pa se uči žongliranja, kot je obljubil. (smeh)

Bo letos kakšna novost? Morda kakšna nova kategorija nagrad?

Največja novost je nova kategorija – letos bomo prvič podelili žaromet za medijsko zvezdo. Kategorija je namenjena ustvarjalcem na spletu (vlogarjem, blogarjem, podcastom …), kjer je, tako pravijo, doma prihodnost – in žarometi so nagrade, ki se seveda prilagajajo času in prostoru. Kot smo povedali že lani, ni nujno, da bodo kategorije ves čas enake, ampak jih bomo po potrebi tudi spreminjali.

Lani so vsi zelo radovedno čakali največji medijski dogodek pri nas, ker je bilo nekaj novega ... in dobili so res velik, pompozen dogodek, na visoki ravni. Letos pa se zdi, vsaj po odzivu sodeč, da si vsi neizmerno želijo na dogodek, saj ga nihče noče zamuditi. To je dober znak, kajne?

Lani je bilo res glamurozno, zabavno in čustveno, tako kot se za takšen velik gala medijski dogodek spodobi. Nič čudnega torej, da so letos pričakovanja visoka in da se ga želijo udeležiti vsi, ki so bili tam že lani, in tudi tisti, ki jih ni bilo in jim je bilo potem žal. Povpraševanje je res gromozansko, kapacitete pa žal omejene …

Šimen Zupančič
Urednica revije Vklop Marjana Vovk obljublja čudovito in zabavno podelitev nagrad.

Vedno se najde kdo, ki pravi, zakaj sploh potrebujmo medijske nagrade. Pa vendar – potrebujemo jih. Zakaj menite, da so žarometi nujni?

Žarometi so trenutno edina medijska nagrada in edina tovrstna prireditev v Sloveniji. Medijski ustvarjalci se dan za dnem trudijo za ljudi, zato je prav, da se kdo spomni in »poboža« tudi njih. Vsak je vesel nagrade za dobro delo, zakaj bi bili medijski ustvarjalci brez njih? Žarometi so priznanje za njih, za njihovo delo. Prevečkrat stvari le kritiziramo, pohvalimo pa redko. Žarometi torej prinašajo pozitivno energijo, ki je je v medijih včasih premalo.

Lani so na odru blesteli štirje voditelji, letos bo le eden, in sicer David Urankar. Zakaj prav on?

Petindvajsetčlanska strokovna žirija so zanesljiv dokaz, da bodo šli žarometi tudi letos v prave roke. Med njimi so Miša Molk, Jonas Ž., Stane Jerko, Bernarda Jeklin, Nina Osenar, Urša Alič, Ana Klašnja, Jože Potrebuješ, Igor Samobor in drugi.

Zato ker ima vse lastnosti, ki jih potrebuje voditelj takšne prireditve: zna biti uglajen in resen, hkrati pa tudi zabaven in navihan. Verjetno bo marsikoga presenetil s svojo svežino in humorjem. Predvsem pa s sabo prinaša pozitivno energijo in iskrenost. Vem, da bo dal vse od sebe, in prepričana sem, da bo prireditev odvodil tako, kot se šika. Lahko pa še izdam, da na odru ne bo čisto sam, ampak bo seveda imel malce (zabavne) pomoči – ko bo to (najmanj) potrebno. Več pa žal ne smem povedati …

Se nam torej ponovno obeta večer presenečenj?

Seveda! In ravno zato ne smem preveč razkriti, ker potem to ne bi bilo več presenečenje. (smeh)

Kaj pa povabljeni gostje – obstaja seznam tistih zaželenih in morda tudi »nezaželenih«, saj si prav vsak želi na podelitev žarometov?

Zaželenih in nezaželenih ni, če bi bilo neomejeno prostora, bi seveda z veseljem gostili vse. Seveda pa si želimo, da v prvi vrsti na prireditev pridejo vsi nominiranci – njim so konec koncev žarometi tudi namenjeni.

Se je bilo težko odločiti glede nominirancev v posameznih kategorijah? Je bila težka naloga?

Odločitve so vedno težke, sploh če je bazen za izbiro tako velik, kot je pri nas. Res imamo toliko odličnih medijskih ustvarjalcev, toliko srčnih voditeljev, toliko izvrstnih glasbenikov, toliko zanimivih filmov in toliko dobrih oddaj, da je težko izpostaviti samo po enega. Zato imamo tudi šest nominirancev v vsaki kategoriji, a kljub temu je še cel kup drugih ustvarjalcev, ki bi si tudi zaslužili nominacijo in nagrado.

Šimen Zupančič
Voditelj letošnjih Žarometov bo simpatičen David Urankar.

Tudi letos se bodo povabljeni gostje zagotovo potrudili pri svojih slavnostnih opravah ... Od koga se morda največ pričakuje?

Večerne obleke so obvezna toaleta in vsi že komaj čakamo, da si ogledamo bleščečo rdečo preprogo. Zagotovo bodo obleke prava paša za oči, saj je takšnih prireditev malo in vsaka dama je vesela priložnosti, da se lahko glamurozno uredi, zato se bodo zagotovo potrudile. Kdo pa nas bo najbolj presenetil – kdo ve.

Če potegneva črto, revija Vklop je vse leto spremljala medijske zgodbe – bi lahko rekli, da je bilo pestro leto v medijskem svetu?

Ja, zagotovo je bilo lansko leto v medijskem svetu zelo pestro. Vesela sem, da je toliko domače produkcije, saj to pomeni izbiro za gledalce, bralce, poslušalce … in veliko vsebine za nas, medije. Domača produkcija je v zadnjih letih res v razcvetu, še posebej me veseli, da se je premaknilo tudi na področju igrane produkcije, ki smo jo že pošteno pogrešali. Imamo odlične ustvarjalce, zato je tudi prav, da jih pohvalimo in nagradimo. Z žarometi, seveda.