R. Lee Ermey

VIDEO: S tem prizorom si je prislužil nesmrtnost, včeraj pa za vedno odšel

J.P.
16. 4. 2018, 09.35
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 09.44
Deli članek:

Kot nekdanjemu marincu so mu običajno šle vloge robustnih uniformirancev nosilcev avtoritete. Denimo v filmu Popolna bojna oprema (Full Metal Jacket).

Profimedia
R. Lee Ermey v filmu Popolna bojna oprema

V 75. letu starosti se je poslovil Ronald Lee Ermey, nekdanji marinec, ki je našel pot na filmska platna. Umrl je v nedeljo, njegov menedžer Bill Rogin pa je pojasnil, da je bila za Ermeyja usodna pljučnica.

Lahko je improviziral

Rodil se je v Kansasu. Marinec je bil 11 let – 14 mesecev je odslužil v Vietnamu, bil je tudi na Japonskem. Kot dvakratni prestopnik je pri starosti 17 let na izbiro dobil dvoje: vojsko ali zapor.

Igralske obrti se je izučil na Univerzi v Manili. Njegova prva vloga je bila v filmu Apokalipsa zdaj iz leta 1979, ki ga je režiral Francis Ford Coppola. Od takrat je nanizal več kot 60 vlog v filmih in nanizankah, večina pa se ga spominja iz filma Popolna bojna oprema iz leta 1987. Na snemanju se je znašel kot svetovalec, a je režiserju Stanleyju Kubricku vseeno vročil posnetek svoje avdicije. In ga prepričal. Kot je sloviti Kubrick pozneje povedal reviji Rolling Stone, je bilo 50 odstotkov Ermeyjevega dialoga njegovega.

In kot je ob novici o njegovi smrti tvitnil igralec John Fugelsang, je Kubrick improvizirati dovolil le dvema: Petru Sellersu in pokojnemu Ermeyju.