Uspeh

Ljubljana, New York in zdaj še vsa Evropa

Nejc Simšič / Novice Svet24
13. 3. 2018, 07.10
Deli članek:

Priznana modna oblikovalka Jelena Pirkmajer je že drugič zapored predstavila svoje kreacije na slovitem tednu mode v New Yorku.

Jared Siskin
Jelena Pirkmajer je vesela, da so jo na New York Fashion Weeku dobro sprejeli.

Oblikovalka Jelena Pirkmajer je ob vrnitvi domov za Novice Svet24 spregovorila o svojih vtisih iz New Yorka, načrtih za naprej in tudi o pregovorni slovenski zavisti.

Osebni arhiv
Po vrnitvi iz New Yorka ni časa za počitek, saj Jeleno že čakajo novi projekti.

Ravno ste se vrnili iz New Yorka, kjer ste bili že kar nekajkrat, a tokrat že drugič v sklopu Fashion Weeka (NYFW), kajne?

Ja, drži. Februarja letos sem kreacije na modni reviji neposredno po lanskem septembru predstavila v okviru NYFW. Zdaj se počasi pripravljam na naslednjega, ki bo septembra. Fizična prisotnost v New Yorku je zelo pomembna, zato grem tja večkrat na leto. V stikih pa smo vsak dan – če ne fizično, pa prek elektronske pošte, discorda, skypa ... 

Ob vsakem slovenskem uspehu se najde tudi pregovorna zavist ... Na primer govorice, da ne gre za pravi Fashion Week, samo zato ker »Slovenki ne bi smelo uspeti v tujini«. Kako se vi spoprijemate s tem? Sploh pustite, da se vas to dotakne?

Ahhhh, to je smešno ... Ne vem, zakaj je v Sloveniji premalo timskega duha. Vsi, tudi Slovenci, občudujemo skupinske športe. Vsi vemo, kako lepo je videti zmagovalni duh v usklajenem moštvu. Zakaj ne bi Slovenija začela delovati kot dober tim? Za zavist in širjenje negativitete v modernem svetu ni prostora.

Znano je, da se vaše kreacije zdaj prodajajo tudi v New Yorku. Kakšen je prvi odziv, ste zadovoljni?

Enaka ponudba oblačil kot v Sloveniji je na voljo tudi v New Yorku, v trgovini Flying Solo na West Broadwayu v Sohu. Zelo sem zadovoljna s sprejemom naših oblačil. Mnoge Američanke so že do zdaj rade kupovale pri nas, ki so bile na obisku v Sloveniji. V ameriško trgovino redno prihajajo tudi vplivni stilisti, našo jakno si je denimo izposodila Cardi B, objave v modnih revijah se počasi vrstijo.

Govori se, da želite prodreti tudi v evropska mesta v državah, kot sta Švica in Nemčija ...

Seveda. S trgom v Evropi veliko komuniciramo že vsa leta obstoja. Imamo tudi veliko fanov in zapriseženih sledilk v vseh delih Evrope. Kot sem se naučila v ZDA, bom svoje delovanje v bližini nadaljevala in okrepila s svojimi novimi izkušnjami in pogledi.

Kaj pa moška moda, se spogledujete tudi s tem?

Že vrsto let obljubljam, da nekoč naredim tudi Cliché za moške. Zdaj je ideja že povsem dozorela, kmalu vas razveselim.