Ljubljenka

Ženske izlivajo svoj gnev na vojvodinjo

S.N.Č. / Novice Svet24
20. 2. 2018, 20.20
Deli članek:

Podelitev nagrad bafta vsako leto odmeva po vsem svetu. A do zdaj so prestižna priznanja v filmski industriji dvigovala prah zaradi nagrajencev.

Profimedia
Kate in William sta na rdeči preprogi vzbudila največ pozornosti.

Profimedia
Beli rokavčki in razgaljenost ameriške igralke Jennifer Lawrence niso zmotili nikogar.

Profimedia
Goli hrbet Angeline Jolie ni bil grajan, temveč občudovan.

Profimedia
Tudi rockerska oprava kenijsko-mehiške igralke Lupite Nyong'o ni naletela na kritike.

Večna ugibanja, ali so šle nagrade britanske filmske akademije res v prave roke, oziroma pritoževanje, da je šlo pri podelitvi zagotovo za kuhinjo, letos niso niti pokukala na plano.

Podeljevanje in dobitnike nagrad v imenitnem Royal Albert Hallu je povsem zasenčila soproga britanskega princa Williama, Kate Middleton, ker ni upoštevala neuradnih navodil, ki so veljala za garderobo.

PRAVILA

Kot za podobne prireditve s področja šovbiznisa je namreč letos tudi za podelitev baft obveljalo, da se bodo zvezdnice oblekle v črne večerne obleke in tako izkazale podporo gibanjema Me Too in Time's Up, s katerima opozarjajo na problematiko spolnega nadlegovanja žensk v Hollywoodu.

Kate je kot častna gostja, ki je na rdeči preprogi požela tudi več pozornosti kot zvezdnice največjega kova, sicer blestela v temno zeleni obleki in s prilegajočim se dragocenim smaragdnim nakitom. Njena stilistka je verjetno naredila največ, kar je lahko v okviru strogega dvornega pravila, da lahko ožji člani britanske kraljeve družine črnino nosijo samo na pogrebih in žalnih slovesnostih.

NI OPRAVIČILA

A čeprav so dvorna pravila znana, niso prav nič omilila gneva, ki se zliva nad vojvodinjo, saj je javno znano, da je prav ona tista, ki pravila, ki jih postavlja kraljica Elizabeta, občasno z največjim veseljem krši.

Kritike, da ne gre za politično stvar, ampak žensko zadevo, in da naj bi Kate raje ostala doma, kot da se tako posmehuje zlorabljenim ženskam, so se kar vrstile, a so – roko na srce – pisci teh graj spregledali kar nekaj drugih žensk, ki niso bile niti v spoštljivi opravi niti zavite v črnino.