Mobilna verzija
00:04 17. avgust 2018

Po trpljenju in revščini se je poslovil igralec Nazif Mujić

S.R./STA Sarajevo
2 Posodobljeno: 11:01 / 19.2.2018

Umrl je bosanski Rom Nazif Mujić, igralec iz filma bosanskega režiserja Danisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa, ki je za vlogo na berlinskem filmskem festivalu leta 2013 dobil srebrnega medveda. Star je bil 48 let.

nazif mujić

Mujić je kljub filmskemu uspehu živel v revščini. Foto: Profimedia

Igralec Nazif Mujić, ki je umrl v romskem naselju Svatovac, je imel v zadnjih mesecih težave z zdravjem. "Zaskrbljen je bil zaradi finančnega položaja," je povedal njegov sorodnik.

V BiH živi do 75.000 Romov, a jih ima po podatkih lokalne nevladne organizacije Atlantic Initiative samo pet odstotkov uradno zaposlitev. Organizacija Human Rights Watch je leta 2016 objavila, da so Romi v BiH "najbolj ranljiva skupina", ki se sooča z "vsesplošno diskriminacijo pri zaposlovanju, izobraževanju in zastopanju v politiki".

Mujić se je lani vrnil v medije, ko je sporočil, da je prodal nagrado z berlinskega festivala, ker ni več mogel preživljati svoje družine. Sicer pa so ga sprejeli kot junaka, ko se je vrnil v BiH po prejetju nagrade v Berlinu, kjer so ga počastili za vlogo v omenjenem filmu, v katerem je odigral samega sebe.

Resnična zgodba

Tanovićeva Epizoda v življenju zbiralca železa namreč pripoveduje resnično zgodbo iz življenja romske družine v BiH, ki v boju za preživetje trči ob pravila družbenega sistema. Mujić se po tem, ko žena utrpi splav, a je brez zdravstvenega zavarovanja, bori za njeno zdravstveno oskrbo.

Film je dosegel velik odmev in je poleg igralskega medveda na Berlinalu dobil tudi veliko nagrado žirije. Mujić tega ni uspel spremeniti v bogastvo, ampak se je vrnil k svoji stari službi zbiralca železa za nekaj evrov dnevno, nato pa se je poslovil še od nagrade. "Najprej sem prodal svoj stari avto, nato nekaj osebnih predmetov, nato je bil na vrsti medved," je pojasnil po prodaji kipca. Dodal je še, da je bila odločitev, da se loči od nagrade "zelo težka", vendar "njegovi otroci skoraj tri dni niso jedli ničesar".

nazif mujić

Mujić je iz finančnih razlogov srebrnega medveda prodal za 4000 evrov. Foto: Profimedia

Trpljenje in zavrnitev

Novico o njegovi smrti je v nedeljo objavil tudi Berlinale in v njej izrazil "globoko obžalovanje". Mujić je leta 2014 iskal azil v Nemčiji v upanju, da bi družino izvlekel iz razmer, a so njegovo prošnjo zavrnili. Januarja je z delom denarja, ki ga je dobil ob prodaji nagrade, kupil avtobusno vozovnico za Berlin, da bi organizatorjem festivala pojasnil o trpljenju njegove družine. Domov se je vrnil, še preden se je festival 15. februarja začel, potem ko mu je bilo rečeno, da je odgovoren za denarno kazen, ki je ni mogel plačati, še iz časa, ko je njegova družina vložila prošnjo za azil v Nemčiji.

Vaš prispevek