Zabava

»Hollywood glede spolnega nadlegovanja malo pretirava«

Teja Pelko / Novice Svet24
15. 2. 2018, 20.29
Deli članek:

Neda s svojim glasom in stasom oboževalce navdušuje že 51 let, s tem pa namerava nadaljevati tudi v prihodnje.

Last izvajalke
Pevka letos načrtuje izid vsaj treh novih pesmi in dveh videospotov.

S superbabico, ki pri 67 letih še vedno koncertira trikrat na teden, smo se pogovarjali med njenim nedavnim obiskom naše države.

Radi pridete k nam? Vas na Slovenijo vežejo kakšni posebni spomini?

V Sloveniji so bili moji prvi nastopi, prvo ploščo sem posnela tu, moja prva založba je bila tu. Celotno Slovenijo obožujem in mislim, da imam tu največ oboževalcev. In tudi ogromno prijateljev. Na Slovenijo, še posebno na Ljubljano, me vežejo resnično lepi spomini. Kadar pridem k vam, se počutim kot doma, večkrat rečem, da sem bila v prejšnjem življenju Slovenka. (smeh)

Last izvajalke
Pevki je nedavno v starosti 92 let umrla mati Anđelija Ukraden, ki je bila njen angel varuh in oseba, ki ji je vse življenje vlivala moč.

Kaj vam je najbolj všeč pri nas?

V Sloveniji mi je všeč vse, najbolj pa ljudje – ti me vedno navdihujejo in vedno, ko zapuščam Slovenijo, odhajam s polnim srcem. Vi ste najboljši žurerji in za vsakega izvajalca najboljša publika.

Kariero ste začeli pred več kot 50 leti. Je bilo takrat lažje ali težje uspeti kot danes?

Ko sem jaz začenjala kariero, je bilo zelo težko, skoraj nemogoče. Poleg talenta si potreboval ogromno sreče in prave ljudi. Kanalov za promocijo praktično ni bilo oziroma vsaj brez sistema nisi mogel priti do njih. Danes je zagotovo lažje, obstajajo youtube, facebook, instagram ... Mislim, da je veliko preprosteje postati znan in pokazati svoj talent. A je po drugi strani konkurenca toliko večja in se je težje obdržati, saj gre za pravo poplavo talentov in znanih. Nekdo lahko čez noč postane zvezda, kako se potem razplete ta uspeh, pa je drugo vprašanje.

Zadnje čase se veliko govori o spolnem nadlegovanju v svetu slave. Ste imeli tudi sami kdaj podobne neprijetne izkušnje?

Mislim, da je imela vsaka ženska v svojem življenju nespodobno situacijo. Zdi se mi, da Hollywood malo pretirava. Nekatere od teh žensk mi gredo prav na živce. Strinjam se z borbo za enakopravnost spolov v vseh pogledih. Ko pa se dotaknemo primerov spolnega nadlegovanja, ima vsaka ženska samo dve možnosti: lahko se strinja s predlogom ali reče ne. Jaz sem se na začetku kariere znašla v položaju, ko me je nespodobno snubil zelo vpliven človek v glasbeni industriji. Jaz sem rekla ne, in tudi če bi mi takrat zaradi tega propadla kariera, bi rekla ne, saj nisem želela tako do kariere. Pripravljena sem bila izgubiti vse, razen sebe in svoje integritete. Tiste, ki so rekle ja in iz tega naredile kariero, se po mojem mnenju ne bi smele izpostavljati; same so se odločile za takšen korak, čeprav je bil žaljiv oziroma nespodoben.

Last izvajalke
Neda je bila enkrat poročena, a je ugotovila, da to ni zanjo. Zato pa toliko bolj uživa v druženju z edinko Jeleno ter vnuki Aleksandro, Nedo in Dušanom.

Imate kakšen nasvet za mlada dekleta, ki bi se znašla v takšnem položaju?

Vsem mladim svetujem, naj rečejo ne vsemu, kar jim ne ustreza. Naj odidejo in poskušajo na drugačen način.

Zelo ste povezani s svojo družino. Kako so kaj vaša hči in vnuki?

Moja hči je super, prav tako vnuki. V življenje mi prinesejo toliko veselja in z velikim užitkom spremljam njihovo rast. Najbolj mi je žal, da v življenju nisem imela več otrok.