Nekaj benignega

Bo danski princ ozdravel?

G.G./STA
2. 2. 2018, 18.44
Posodobljeno: 2. 2. 2018, 18.47
Deli članek:

Sledilcem dogodkov na evropskih dvorih smo dolžni sporočiti novico o zdravstvenem stanju 83-letnega danskega princa Henrika.

Profimedia
Kmalu bo princ Henrik spet lahko nazdravil s pivom.

Zdravniki so Henriku, v Franciji rojenemu soprogu kraljice Margrethe II., med zdravljenjem pljučne infekcije diagnosticirali benigen tumor v levem pljučnem krilu, so danes sporočili iz kraljeve palače v Koebenhavnu.

Tumor so princu konec januarja diagnosticirali zdravniki v bolnišnici Rigshospitalet v danski prestolnici. Zaenkrat princ ostaja tam na zdravljenju. Ko bo to zaključeno, pa bo okreval v palači Fredensborg, kakih 40 kilometrov severno od Koebenhavna.

Lani so iz palače sporočili, da 83-letni Henrik trpi za demenco in bo zato še dodatno omejil svoje kraljeve obveznosti, dodatnih podrobnosti pa niso razkrili. Velik del svojih javnih nastopov je sicer odpovedal že januarja 2016.

Pred tem je Henrik avgusta lani poskrbel za precej razburjenja z izjavo, da noče biti pokopan v katedrali Roskilde ob svoji soprogi, kot to veleva tradicija, saj ji po statusu nikoli ni bil enakovreden. Henrik je v minulih letih jasno pokazal, da si želi vidnejše oziroma pomembnejše vloge in naslov kralja, a danska ustava jasno določa, da je monarhinja Margrethe. Ta je sporočila, da svojih načrtov za pogreb ne namerava spreminjati.

Margrethe se je s Henrikom poročila leta 1967, pet let preden je postala kraljica. Par ima dva sinova, 49-letnega prestolonaslednika Frederika in 48-letnega Joachhima.