Zabava

Čepeči trenirkarji se vračajo na sceno

T.P./Novice Svet24
25. 1. 2018, 20.30
Posodobljeno: 25. 1. 2018, 21.43
Deli članek:

Stara umazana garda se vrača. Besede, ki so se »pajsale« med možganskimi kodri, so se zagrafitirale v prašne in razsute kompozicije.

Pino Gašperšič
Mirko Grozny in Sajkoslav

Ja, to je tisti zvok, ki hrešči, ampak je prekleto žmohten. Žlobudrača, ki skupaj vihtita mikrofone že 15 let, in kapitan, ki od začetka tisočletja poveljuje zvokom na analogni palubi, so znova združili bicepse in detonirali pravo staro Razpaljotko.

Mirko Grozny je po treh izdanih samostojnih ploščah (Teorija Đorđe Kesić 2008, Borec v meni 2011, Mesto je mrtvo 2014) in gostovanjih v vižah praktično vseh uveljavljenih slovenskih raperjev, nekaj mesecev oddaljen od izida četrte. Na njej se vrača nazaj, na sam začetek, v leto 2008, ko sta s producentom Timom Radovićem izdala prvi album, ki je takrat požel presenetljivo velik uspeh na slovenski podtalni hiphop sceni. Album sta krasila Mirkov borben pristop in značilen Timov zvok. Po 10 letih raper in producent znova stojita na istem mestu ter skozi zvočnike in zaslone vračata tisti pravi neizprosni klasični hiphop. Grozny in Strashny v družbi »najljubšega raperja tvojega najljubšega raperja« Sajkoslava tako predstavljata komad Razpaljotka, prvi single s plošče Afera Majda Holc.

Pino Gašperšič
Mirko Grozny 1

Vrnitev v zlata devetdeseta, kjer si raperja podajata mikrofon kot ognjeno žogo in ustvarita divjo dinamiko, nabito s slengom, udarci, skritimi referencami in razbremenjenim, a pesjanarskim Timovim gruvom. Pretenciozno? Prepričaj se. Nastavi uho in vrzi oko v vizualizacijo zvoka, za katero sta s svežim in atraktivnim videospotom, posnetim v Republiki (tovarni) Rog, poskrbela režiser Rok Kadoič in NoGravity Media. 

Pino Gašperšič
Mirko Grozny 2