Obožuje vse živali

Pevka Damjana zase pravi, da je prava mačja mama

Teja Pelko
6. 1. 2018, 11.03
Deli članek:

Damjano Golvašek že od otroških let spremljajo mačke. Streho nad glavo in veliko ljubezni je z veseljem nudila že precejšnjemu številu kosmatinčkov.

Osebni arhiv
Damjana Golavšek in Fina Kunigunda

Zase zato pravi kar, da je mačja mama. Najdlje je bila z njo Mimi, ki je doživela vrtoglavih 21 let.

Trenutno pevka streho nad glavo nudi petletnemu »klošarčku« Bagiju in štiriletni muci Fini Kunigundi. »Vem, da je Fina Kunigunda smešno ime, a tako piše v rodovniku. Fina je namreč pasemska muca maine coon, ki sem si jo vedno želela imeti. Tudi ona je na neki način posvojena, saj je črno-bela muca, ki ima na belih tačkah tri pike, takšne pa za razmnoževanje niso zaželene. K hiši je prišla pri petih mesecih in pol. Fina ima vse značilnosti maine coonov. To je velika mačka, naša je samička in je zato nekoliko manjša kot samčki, ima devet kilogramov, samčki pa so lahko za od štiri do pet kilogramov težji in večji. Torej je nežna velikanka z bolj pasjim značajem. Sledi mi, kamorkoli grem, in me nežno opazuje s svojimi zlatimi očmi. Rada se pogovarja in na splošno išče stik s svojim človekom. Bagi je podoben, le da on pride v naročje in me relaksira – dobesedno. Kot bi hotel reči: 'Daj, sedi že, čas je za relaksacijo.' Oba sta dolgodlaka in čudovita,« nam je o svojih hišnih ljubljenčkih razkrila Damjana.

Dragan Arrigler
Damjana z Bagijem.

Živali so boljše od ljudi

Bagi in Fina sta po njenih besedah tudi zelo pridna. Ne počenjata namreč nobenih vragolij. »Zdaj, ko sta odrasla, sta zelo pridna. Ko so mucki majhni, pa pozabite na novoletno smrečico in razne dekoracije. Ker če optimistično okrasite svoj dom, v katerem imate mačjega mladiča, ali, joj, prejoj, dva … potem bo vaš estetski okus postal 'razcefljan'. A temu se da prilagoditi. Nič pa ne more nadomestiti bitij, ki nam stojijo ob strani, brezkompromisno in za vedno, do njihovega zadnjega diha. Smo lahko ljudje taki? Prevečkrat se izkaže, da ne, saj vedno delamo z nekim računom, recipročno – ti meni, jaz tebi … No, tega sem se ravno zaradi mojih dragih živalskih prijateljev uspešno odvadila,« nam je zaupala pevka.

Obožuje vse živali

Damjana je imela do pred enim letom in pol tudi psičko Tio, ki pa je na žalost umrla tik pred svojim štirinajstim letom starosti. Za zdaj se za novo posvojitev kužka še ni odločila, ker trenutno za skrb zanj nima dovolj časa. Sicer pa pevka obožuje vse živali in energijo, ki jo oddajajo. »Na splošno je mačja energija tišja, pasja pa nekoliko glasnejša … tako jih čutim sama, morda ima kdo drug drugačne izkušnje,« pravi Damjana, ki ne bi mogla obstajati niti brez družbe živali, ki jih srečuje v gozdu. »Ljubi so mi očesni stiki, ko začutim, da se je energija prelila iz enega bitja v drugega,« je še razkrila zvezdnica.