Bert je podeljen

FOTO: Čas »skrivalnic« družine Cavazza je nepreklicno za njimi

Vito Tofaj
29. 11. 2017, 07.10
Deli članek:

Boris Cavazza je ponosno sprejel prestižno nagrado bert. »Bertovo« zgodbo je Društvo slovenskih režiserjev začelo pisati leta 2014, ko so v ljubljanski Kinoteki prvič podelili nagrade za življenjsko delo na področju filmske igre.

Vito Tofaj
Igralec Boris Cavazza: nagrada bert znova v pravih rokah …

Prva se je takrat nagrade, imenovane po »večnem« Bertu Sotlarju, ob bučnih ovacijah kolegov razveselila Štefka Drolc. Ne glede na število povabljencev je bil aplavz, ko so nagrade sprejemali Miha Baloh, Ivanka Mežan, Radko Polič - Rac, Milena Zupančič in Boris Juh, vedno gromoglasen. Srčen. Samo igralci vedo, kakšen del srca vložijo v vsak kader filma. In vsi se poklicu, ki so mu posvetili vse življenje, prav toliko časa že razdajajo.

Vito Tofaj
Pesniki v zboru: Elza Budau, Andraž Polič in Ifigenija Simonovič.

Urša Menart, Klemen Dvornik
ZAMENJAVA

Večine ne zmoti, če kakšnemu predsedniku kdaj kam ne uspe priti in opravi delo podpredsednik. Ali, kot tokrat, simpatična podpredsednica Društva slovenskih režiserjev Urša Menart. Navzoče je motil le razlog: predsednik društva Miha Knific je zbolel. No, saj ga je nekako »nadomeščal« prejšnji predsednik društva, član upravnega odbora Klemen Dvornik.

BORIS IGRALEC

Osmi bert je za vedno Borisov. Kot so, za vedno, na celuloidnem traku zabeležene njegove izjemne vloge. No, zabeležene so tudi na traku iz poliestra. In ne nazadnje so zapisane digitalno. Času primerno. Čeprav je, lahko rečemo, Boris Cavazza – brezčasen. A ker smo »podrejeni« času, naj zapišemo, da je bila njegova prva filmska vloga partizanska: debitiral je v partizanskem filmu Peta zaseda. Kot so v partizanskih filmih debitirali mnogi igralci. A le redki bleščeče kot Boris. Njegov drug film, To so gadi, je bil uspešnica – ki traja.

BORIS IN NJEGOVI

V ljubljanski Kinoteki se je tako zbrala večina, ki je zaznamovala Borisovo življenje. In on njihova. Lahko rečemo, da je čas »skrivalnic« družine Cavazza nepreklicno za njimi. »Skrivalnic«? Da, Borisova zveza s Ksenijo Benedetti je bila dolgo zavita v skrivnost. In vsi so vedeli – a nihče videl, kako srečen je Borisov sin, igralec Sebastian Cavazza, z izbranko, igralko Ajdo Smrekar. Prišli so z njim in se iskreno razveselili priznanja za njegove dosežke v filmski industriji. A najpomembnejši dosežki, tisti osebni, zasebni in očem skriti, so samo njihovi. In prav je tako. 

Vito Tofaj
»Njegovi«: Ksenija Benedetti, Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza.

Vito Tofaj
Nerazdružljiva brata: igralec Radko Polič - Rac in okoljevarstvenik dr. Svetozar Polič.