V topli Tuniziji

Matej je pobegnil pred mrzlo zimo

Teja Pelko
29. 11. 2017, 07.15
Deli članek:

Matej Kirn Starič ima precej raje vročino kot zimo.

osebni arhiv
Aktualovec se je v Tuniziji naužil morskega zraka in toplote. Obljublja pa, da bo vroče tudi na Aktualovem 10. rojstnem dnevu, ki se ga bo udeležil tudi sam.

Košček poletja se je zato odločil poiskati v Tuniziji, ki jo naravnost obožuje. V tej severnoafriški državi je bil tokrat že petič, nikdar pa je ne obišče v turistični sezoni.

osebni arhiv
Matej med nakupovanjem spominkov na barviti in živahni medini v Tunisu.

Aktualovec obožuje Tunizijo. Tokratni obisk te dežele je bil že njegov peti in drugi v tem letu.

»V Tunizijo sem se vedno odpravil spomladi ali jeseni, ko turistične atrakcije niso nabito polne turistov. Tako na ulici srečuješ predvsem domačine in lahko dobiš povsem drugačen vtis o njihovi kulturi. Na severu Afrike je bilo v času mojega tokratnega bivanja 20 stopinj več kot pri nas. Lahko sem bil tudi v majici brez rokavov. Sploh v mestu Mahdia, slabe tri ure vožnje južneje od prestolnice Tunis,« nam je razkril Matej.

osebni arhiv
Voditelj ob Bab Bharu.

Da bo lažje preživel zimo doma, se bo do pomladi grel v savni. »To je ena od stvari, ki jih zares obožujem. Sem se pa prav zato v Tuniziji odločil obiskati tradicionalni tunizijski hamam. Ne tistega, ki so mi ga ponujali v hotelu, ampak hamam, ki prebivalcem mesta Mahdia dejansko predstavlja javno umivalnico. To ni savna, kot jo poznamo pri nas, saj je standard tam čisto drugačen. Za Evropejca je prostor tudi precej neprivlačen. Higiena morda res ni na takšnem nivoju, kot bi si jo želel, a tudi to je poseben čar raziskovanja drugih kultur. Da odmisliš svojo in se prepustiš njihovemu načinu življenja. Enako je na ulici in na vsakem koraku v teh državah. Tam lahko povsem odmisliš realnost doma in meni je všeč prav to, da se mi zdi, da potujem v neko drugo časovno obdobje. Tokrat sem tudi prvič v življenju od blizu spoznal kamele. Starejši gospod je kamelo sprehajal kar ob cesti in mi jo z veseljem predal v varstvo za nekaj minut,« je povedal Matej, ki že komaj čaka, da se spet vrne tja, saj si želi raziskati tudi skrajni sever in puščavnati jug te države.

osebni arhiv
Jutranji sebek na balkonu hotela v Hamametu pred odhodom na plažo.