Počasen umik

Princ Charles prvič nastopil kot glavni

S.N.Č.
15. 11. 2017, 07.40
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta je ta vikend prekinila tradicijo, ki jo je skrbno negovala od daljnega leta 1946. Svojo vlogo je prepustila svojemu najstarejšemu sinu princu Charlesu.

Profimedia
Princ Charles

Ta vikend je bil v Veliki Britaniji tradicionalno posvečen vojakom, ki so dali življenje za domovino.

Ob mašah, slavnostnih koncertih in komemoracijah pri vojnih obeležjih po vsej državi je najpomembnejši dogodek polaganje venca ob spomenik Cenotaph v Londonu. To opravilo se vedno izvede na nedeljo, ki je po datumu najbližja podpisu mirovnega sporazuma iz leta 1918, ki je bil ključen, da se je končala prva svetovna vojna.

V strahu za vojvodinjo

Kate Middleton je v nedeljo ves čas smrkala. »Prehlajena nosečnica bi morala ostati doma,« so jasni Britanci. 

POMEMBEN DOGODEK

Kako pomemben se zdi kraljici Elizabeti ta dogodek, priča dejstvo, da v zadnjih petinšestdesetih letih niti enkrat ni prepustila vloge polagalke venca komurkoli drugemu. Temu datumu so bile prilagojene vse njene druge obveznosti, tudi uradne poti po svetu. Tudi kadar ji je v prav teh dneh ponagajalo zdravje, se ni dala in je strumno opravila svojo nalogo.

Ko je zdaj na njeno mesto ob tej priložnosti stopil njen najstarejši sin, so Britanci to razumeli kot jasen znak, da se kraljica počasi, a dokončno umika iz javnega življenja. Poznavalci razmer na dvoru so si tudi enotni, da sta kraljica in njen soprog princ Philip na balkonu, od koder sta spremljala dogajanje, delovala otožno – oziroma kot dva, ki se poslavljata.