Živčna razvalina

Hči srbske princese v krempljih sekte

snč
1. 11. 2017, 07.30
Deli članek:

Iz obupa se je šestinpetdesetletna igralka, ki je zaslovela s kultno televizijsko serijo Dinastija, odločila, da javno spregovori o družinski težavi in morda tako hčer prikliče domov.

Profimedia
Vrhunec slave je doživela kot Amanda v seriji Dinastija.

Catherine Oxenberg preživlja najtežje obdobje v svojem življenju, sicer pa hčeri jugoslovanske princese Jelisavete Karadjordjević nikoli ni bilo z rožicami postlano. Modra kri in lepota ji nista prinesli niti filmske kariere, ki si jo je krvavo želela, niti srečne ljubezni – ločila se je že dvakrat.

Samopomoč?

Edini smisel življenja so bile zadnjih nekaj let za Catherine njene hčerke India, Maya in Celeste. A najstarejša, India (26), je v zadnjih mesecih poniknila. Že od leta 2011 je Indiasimpatizirala s skupino za samopomoč Nxivm, ki ji jo je priporočila celo Catherine sama, a se je kasneje izkazalo, da gre pravzaprav za sekto, v kateri ima ustanovitelj Keith Raniere pripadnike za svoje sužnje. Postavlja jim tudi nenavadne zahteve, kot je ta, da na dan lahko zaužijejo zgolj od 500 do 800 kalorij.

Profimedia
Na pogrebu strica princa Pavla Karadjordjevića v Beogradu leta 2012.

Borila se bo

A Indio je program Nxivm prepričal, zato se je pred nekaj leti odselila od doma in se le redko javljala. Januarja, ko je bila Catherine s hčerko v stiku po telefonu, ji je ta zaupala, da že več kot leto dni ni imela menstruacije in da ji izpadajo lase. Na mamimo željo je tudi prišla domov in Catherine je bila šokirana, saj je bila videti kot okostnjak.

»Vsa moja moledovanja, naj izstopi iz sekte, so naletela na gluha ušesa. Še huje – očitno sem jo s tem odbila, saj je naslednje jutro odšla in od takrat je nisem več videla, celo vse stike sva prekinili,« je medijem v solzah zaupala Catherine.

Zdaj je odločena, da bo naredila vse, da hčer dobi nazaj. Povedala pa je tudi, zakaj se je odločila o tem javno spregovoriti: ne le zato, da bi svojega otroka pripeljala nazaj domov, temveč tudi v opozorilo vsem staršem, naj skušajo preprečiti, da bi se otroci podajali v združbe, kjer jim perejo možgane.

Profimedia
Catherine lepota in modra kri v življenju nista prinesli sreče.