Svečanosti, ki so del programa ob upepelitvi posmrtnih ostankov priljubljenega kralja in monarha z najdaljšim vladanjem na svetu, seveda zahtevajo prisotnost njegovih družinskih članov.

Sramotno, celo grešno bi bilo, če se v slavnostnem sprevodu v osrednjo palačo templja za kremiranje v prvih vrstah ne bi zvrstili aktualni kralj, njegova sestra, hčerke in sinovi. Koliko ima pravzaprav kralj Maha otrok z več različnimi ženami, sicer ni javno znano, a vsaj nekatere je zdaj v sprevodu postavil na ogled.

profimedia-0353909363
Profimedia
Pogrebnih slovesnosti takih razsežnosti, kot so trenutno na Tajskem, še ni bilo.

CENTER SVETA

V Bangkok pa z vseh koncev dežele ne roma le na milijone Tajcev, ki se želijo pokloniti pokojnemu kralju; več kot 25.000 se jih je celo organiziralo in v nabranih črnih oblačilih vzdolž cest, po katerih potekajo procesije, noč in dan držijo špalir.

Kot se za pogreb enega največjih kraljev v zgodovini, ki je bil ves čas svojega življenja tudi najbogatejši vladar na svetu, spodobi, so se v Bangkok za nekaj dni preselili tudi predstavniki dvorov z različnih koncev sveta: angleški princ Andrew, španska kraljica Sofia, belgijska kraljica Mathilde, danski princ Frederik, japonska princ in princesa Akišino in Kiko ter mnogi drugi.