"Naš Hrvat"

Življenje ji lepša rešenček Nerval

Teja Pelko
11. 10. 2017, 20.28
Deli članek:

Igralka Darja Reichman je odraščala obkrožena z živalmi. Doma so imeli nekaj mačk, črnega labradorca Arneta, želve in ježa. Zdaj pa ji že dobri dve leti življenje lepša maček Nerval.

Osebni arhiv
Darja je pri 14 letih našla ruskega modrega mačka in ga pripeljala domov. Ime mu je bilo Dim in vse do danes je ostal njena velika ljubezen.

Ta je v njihov dom prišel kar sam. »Bili smo v Istri na morju, ko me je zbudil s pretresljivim mijavkanjem, kot da gre za življenje in smrt. Bil je čisto majhen, star približno pet tednov, očitno ga je nekdo odvrgel, ker je odhajal z dopusta in ga ni hotel vzeti s seboj. Je bil pa očitno vajen ljudi in seveda prekmalu odstavljen od mame, kar se mu še danes pozna. Takoj sem ga peljala k veterinarju, da so ga pregledali, cepili in čipirali ter mu dali 'putovnico za kučnog ljubimca', da smo ga lahko peljali čez mejo. Zdaj mu v šali, ko ne uboga, pravimo naš Hrvat,« nam je zaupala igralka.

Ime zanj pa je izbral njen sin. »Ko je bil sin še majhen, si je vedno želel živalco, tako je zanjo že izbral ime Nerval in to z barvnimi magnetnimi črkami napisal na hladilnik. Ta napis je visel tam kar nekaj let in vedno znova me je opozarjal na sinovo veliko željo. Ko je torej prišel muc v naše življenje, je bilo ime že izbrano, pa k sreči je bil samček,« nam je razkrila Darja.

Jože Suhadolnik
Igralka za Nervala pravi, da je istrski pegasti tigrasti maček z zelo dolgimi tačkami.

Na začetku se je sicer igralka zelo bala, kako jim bo ob njihovem delovnem tempu uspevalo skrbeti zanj, nato pa jo je pomiril mož, rekoč, da bodo že kako, saj ga ne morejo pustiti tam, ker ne bi preživel. »In tako smo ga pripeljali iz njegove istrske obmorske divjine v ljubljansko stanovanje v sedmem nadstropju. Takoj ko je zlezel iz potovalne kletke, se je počutil, kot bi bil tu od nekdaj doma. In to je bilo potrdilo, da smo ravnali prav. Ga pa vsako leto za štiri tedne vzamemo s sabo na počitnice v njegov rodni kraj in se prav nič ne pritožuje,« je povedala Darja.

Nerval je za vsakega družinskega člana iznašel svojo strategijo. »Pri možu se crklja, sina ima kot za mlajšega brata, tako da mu 'milostno' vse dovoli, mene pa ima za mamo, kar pomeni, da sem jaz tista, ki se ji pritožuje, jo čaka, da mu pospravi stranišče, in se seveda igra z njim, ko se mu zahoče,« nam je zaupala igralka. Občasno pa je tudi pravi divjaček. »Razbil je par skodelic in kozarcev, s kremplji prebodel šestorček piva, ker ga je strašno zanimalo, kaj se skriva za polivinilom, ko je vse skupaj eksplodiralo, pa se je ustrašil in ga ni več zanimalo. Drugače je pa kar priden. Najraje se igra s šelestečim bombonom, za njim se podi kot Ronaldo,« pravi igralka, ki bi zelo rada imela še kakšnega muca, a jo skrbi, kako bi se ujel z Nervalom. Imela bi tudi kužka, takšnega, ki bi se v stanovanju dobro počutil, a bo morala na uresničitev te želje še malo počakati, saj trenutno za psa nima dovolj časa.