Mobilna verzija
01:30 23. maj 2018

Gianni: Ljudje smo včasih slabši od živali

Alesh Maatko
10

Primorski glasbenik Gianni Rijavec je velik ljubitelj živali. Doma, kjer živi, je bila nekoč velika kmetija. Na to zdaj spominja velika kraška domačija, od živali pa sta ostala samo še kuža in muca.

Gianni Rijavec in ovčar Tery

Gianni pravi, da Tery živi zunaj ter se prosto sprehaja v naravi. To je zanj pravi raj, saj ni zaprt v boksu. Foto: Adriana Pisk

Gianni Rijavec nam je zaupal, da je bila pri njih tradicija, da so imeli doma nemške ovčarje. Trenutno ga tako osrečuje Tery. »Ta je moj že četrti in nekako mi je ta pasma najboljša. Moj dober prijatelj, poznavalec kužkov Tone Hočevar, pravi, da je nemški ovčar 'mercedes' med kužki. In res je tako, to je pravi pes. To je žival, ki ima karakter, je gosposki pes. Nemški ovčar potrebuje disciplino, ima rad disciplino, no, saj je pravi Nemec. Hodila sva v pasjo šolo in ugotovil sem, da sem bil pri učenju problem jaz, in ne kuža. Moje komande so bile slabe, neodločne in Tery jih ni razumel. Zdaj, ko sem se jaz naučil pravilno 'komandirati', nimava težav. Ve, da sem jaz gospodar, in nič več ne tečnari. Vzpostaviti je treba samo pravi odnos, kuža mora vedeti, kdo je gospodar, in tu je vsa filozofija,« pripoveduje Gianni in dodaja, da je Tery najbolj navezan nanj, zelo lepo pa je sprejel tudi na njegovo Patricijo.

Ovčar Tery

Psi so mu bili od nekdaj najbolj blizu in Tery je zdaj njegov dober prijatelj. Foto: Adriana Pisk

Muca je problem

V prijetnem pogovoru še izvemo, da Tery, ki glede hrane ni izbirčen, ne mara mačk ter da je lahko to kdaj pa kdaj težava. Kar zadeva probleme, pa se Gianni dotakne tudi splošnega odnosa ljudi do štirinožnih prijateljev. »Živali imajo vse, nič jim ne manjka, problem smo ljudje, ker mi smo razumska bitja, in probleme delamo ljudje, ne živali. Zdi pa se, da smo ljudje včasih slabši od živali. Glede na to, da imamo razum, da smo višje razvita ali najbolj razvita bitja, bi se morali velikokrat vprašati, kaj počnemo. Marsikdaj je naše početje slabše od početja živali. Ljudje delamo stvari razumsko, zavestno, zato bi se morali zaradi nekaterih naših gest, ki so slabše od početja živali, celo zgledovati po njih, ki na trenutke reagirajo, kot da bi imele dušo,« je še povedal primorski glasbenik.

Značke: gianni-rijavec , živali

Vaš prispevek