Močna zgodba

Skrivnostna smrt zaživela na velikem platnu

Teja Pelko
11. 9. 2017, 20.45
Deli članek:

Barbara Furjan je bratu za 40. rojstni dan poklonila film.

Marko Vavpotič / M24.si
valentina plaskan dejan babosek in andrei lenart

Bili smo na premieri igrano-dokumentarnega filma V imenu resnice, resnične zgodbe o pogumnem Blažu Furjanu, ki je 27. maja 1997 izgubil življenje na služenju obveznega vojaškega roka. Blaž je umrl v zelo nenavadnih okoliščinah, njegova sestra Barbara pa se že 20 let trudi priti resnici do dna. Preiskave se je po tem, ko pristojne institucije zanjo niso našle posluha, lotila kar sama. Pred petimi leti je o svoji mukotrpni poti napisala knjigo z naslovom V imenu resnice, zdaj pa je na velikih platnih zaživel film, ki skozi intervjuje, tudi z očividci, razkriva sumljive okoliščine Blaževe smrti in poznejšega dogajanja.

Film je na premieri požel velik aplavz pa tudi ogromno ogorčenje občinstva, med drugim tudi igralke in pevke Lare Jankovič. »Ta film bi morali videti vsi. V njem so prikazane najbolj ključne zadeve, zakaj bi se ta primer moral odpreti in raziskati tako, kot je treba. Bo pa to zelo težko,« se zaveda Lara.

Barbaro so med ogledom filma in po njem prevevali številni občutki. »Mislim, da bi bil Blaž presrečen. Resnica je namreč prišla ven in to je tisto, na kar sem čakala 20 let. Mislim, da ljudje niso pričakovali, da bomo šli tako daleč, kot smo šli – da bomo nekaterim slekli hlače,« je dejala Furjanova, ki je režijo filma zaupala Dejanu Babosku, glavni vlogi pa Andreiu Lenartu in Valentini Plaskan. Valentina zgodbe prej ni poznala, a ko ji jo je Barbara predstavila, je spoznala, da gre za zelo močno zgodbo, ki se ne dotika samo posameznika, ampak gre za nekaj, kar je pomembno tudi na kolektivni ravni. »Ko sem se poglabljala v lik in raziskovala ozadje, sem ugotovila, da to ni osamljen primer, kar me je šokiralo,« nam je zaupala igralka in dodala, da ji je bilo v ponos in čast sprejeti in odigrati to vlogo.