Easy

Za abrahama prijatelje odpeljal v Beograd

Teja Pelko
4. 6. 2017, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Primorski kantavtor Iztok Novak je na dan mladosti dopolnil 50 let.

Osebni arhiv
Preden so krenili na pot, se je moral naučiti igrati na drumlo

Ob svojem jubileju se je odločil razveseliti tako svoje oboževalce kot prijatelje. Prve z videospotom za svoj zadnji singel Imam pa te rad, druge pa z avtobusnim izletom v srbsko prestolnico.

»25. 5. je bil, pravzaprav še vedno je dan mladosti, zame tudi dan optimizma. In ker je bil v tistih časih, ko smo pili mleko iz najlon vrečke, Beograd še kako povezan s praznovanjem dneva mladosti, sem se odločil, da meni ljube ljudi povabim na praznovanje mojega rojstnega dne prav tja. Zabavi, pravzaprav potovanju po 'stezi bratstva in enotnosti', ki je sicer v teh časih fajn razminirana, sem simbolično dal ime Ko to tamo peva,« nam je odločitev za svojevrstno praznovanje 50-letnice rojstva pojasnil kantavtor.

Osebni arhiv
Iztok z večino prijateljev, ki so šli z njim v Beograd. Na levi je Rudi Bučar z dekletom, ki je bil povsem po naključju tam in se je prišel slikat z njimi.

Prijatelji so poskrbeli, da si bo Easy vstop v šesto desetletje zapomnil za vedno. Ko je prišel na avtobusno postajo, ga je pričakalo 50 prijateljev z zastavicami, pionirskimi kapicami in rdečimi rutkami ter mu zapelo, nato pa mu izročilo 50 nageljnov. Preden so krenili na pot, pa se je moral naučiti še igrati na inštrument 'druml0', s katerim je mali ciganček iz filma Ko to tamo peva igral ob kultni skladbi iz filma »Nesretnik sam od malena …«

To pa še zdaleč ni bilo edino presenečenje, ki so ga prijatelji pripravili za slavljenca. Na pol poti so se v okolici Rume ustavili in iz avtobusa potegnili mize ter jih napolnili z »mezo«, ob prihodu v hotel pa so mu  predvajali dokumentarec o njem, s katerim so ga zelo ganili, saj je ob njem hlipal kot nikdar doslej. Naslednji dan je najprej v vlogi vodiča svojim dragim razkazal Beograd, zvečer pa je sledila nora zabava v restavraciji Reka ob Donavi, kjer je kantavtorja z obiskom presenetila sošolka Tamara Prosenica, ki že 35 let živi v Beogradu. In spet so se mu orosile oči.

Osebni arhiv
Iztok je ob prihodu na avtobusno postajo od prijateljev dobil 50 nageljnov.

Kantavtor se sicer kot abrahamovec počuti odlično. Prepričan je, da niso pomembna leta, ampak to, kako jih živiš. »Poznam ostarele tridesetletnike in tiste, ki so sicer že davno prekoračili abrahama, a jim dinamične, duhovite in nepredvidljive, reciva jim kar »mladostne energije«, nikdar ne zmanjka. In to edino šteje,« je prepričan kantavtor.