Vargolije

Navdušila tudi akrobate najslavnejšega cirkusa

Teja Pelko
3. 6. 2017, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tri dni pred začetkom spektakularnih izvedb predstav Varekai v Sloveniji se je sredi Ljubljane zgodil prav poseben dogodek Cirque du Soleila.

Luka Rudman
Trojica med žongliranjem

Eden najbolj zabavnih predstavnikov dih jemajoče predstave, ki v svoji travnati opravi upodablja lik Skywatcherja, je ob domiselno obarvani glasbeni spremljavi cirkuškega virtuoza na flavti ter v družbi slovenskih akrobatov Filipa in Blaža za slabo uro zavzel prestolnico.

Luka Rudman
Skywatcher Andrey Kislitsin, Filip Kržišnik in Blaž Slanič med eno izmed akrobacij ob sprehodu po Ljubljani

V globinah gozda na vrhu vulkana obstaja čudoviti svet, kjer je vse mogoče, to je Varekai ... Z neba se spusti osamljeni mladenič in zgodba Varekaia se lahko začne. Znajde se v meglicah čarobnega gozda in pred njim se odpre pisan svet, prežet s fantazijskimi bitji. Mladi mož odleti v nepozabno dogodivščino, med katero na novo spoznava čudesa ter skrivnosti sveta in uma.

Četverica je uprizorila pravi akrobatski pohod po Ljubljani in s številnimi cirkuškimi norijami navdušila številne mimoidoče. Dogajanje se je nadaljevalo v dvorani, kjer je športno uro mladih gimnastičark popestrila artistka Cirque du Soleila Ayla Ahmadova, nekdanja azerbajdžanska gimnastična reprezentantka, ki že deset let pripada najelitnejši akrobatski vrsti. Ayla nam je razkrila, da so se ji s sprejetjem v cirkus uresničile življenjske sanje. Pri 15 ali 16 letih je namreč na videu videla prvo predstavo Varekai in vse od takrat si je želela postati del največje svetovno znane artistične skupine. Deset let zatem pa je dobila pogodbo za prav to predstavo. Ljubljano si je akrobatka ogledala že oktobra lani, ko bi morali nastopiti v Stožicah, a potem niso, ker so na meji s Turčijo zasegli njihovo opremo. Nad prestolnico je navdušena. »Ljubljana je zelo lepo mesto. Tako zeleno. Čudovita je! Svojega mnenja sploh ne morem izraziti z besedami,« je dejala Ayla, navdušena pa je bila tudi nad akrobacijami Filipa in Blaža: »Filip in Blaž sta nora! Izvajata res nore akrobacije, navdušena sem. Sama sem cirkuška artistka, a česa takšnega, kot počneta onadva, še nisem videla. Super sta!« 

Luka Rudman
Ayla Ahmadova, Filip Kržišnik in Blaž Slanič ter mlade gimnastičarke

Filip pa je to, da sta lahko svoje veščine pokazala najslavnejšemu cirkusu na svetu, označil za vrhunec. »Kot da bi srečala Chucka Norrisa. To je ultimativen življenjski cilj za vse, ki so v cirkuških vodah, saj je Cirque du Soleil najboljši cirkus na svetu. Še posebno veliko pa nama pomeni, da so prišli v našo dvorano in sva jih še midva nekaj novega naučila. To, da sta dva kekca iz Slovenije s triletnim znanjem nekaj naučila najboljše svetovne akrobate, je res nekaj posebnega,« je dodal Filip, ki je bil tokrat z Blažem del cirkusa že drugič, tretjič pa bo poleti v Singapurju.