Angleška kraljica

Dirka brez vozniške in sama menja svečke

sn
19. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

91 let očitno ni razlog, da bi britanska kraljica Elizabeta druga opustila kakršnokoli navado ali razvado, ki jo spremlja skozi vse življenje. Pred dnevi je to spet pokazala.

profimedia
Range rover LWB landaule je bil izdelan prav posebej za kraljico.

Ljubiteljica konj in jeklenih konjičkov je pred dnevi, kljub 24-urni asistenci svojega osebja, namreč kar sama sedla za volan džipa Range Rover in se odpeljala na konjsko tekmo oziroma kraljevi konjeniški šov v Berkshire.

Kljub njenim letom to morda ne bi bilo nenavadno, če bi vozila, kot se za damo v njenih letih spodobi, a kraljica je izpred palače menda dobesedno oddrvela, ker je bila pozna in ni želela zamuditi spektakla.

Zanimivo je tudi, da izpred palače ni odšla sama. V poznem odhodu se ji je pridružil predsednik tekme Collin Buks, a mu je mrtvo hladno določila sovoznikov sedež.

profimedia
Ker je šlo za konjski šov, se je kraljica zanj oblekla povsem drugače, kot smo je vajeni.

DIRKAŠKI DUH

O zavidljivih vozniških veščinah kraljice je bilo sicer izrečenih že ogromno pohval. Avto se je naučila voziti že leta 1944, menda je potrebovala le nekaj ur z inštruktorjem, ker se ji je delovanje avtomobila zdelo logično že samo po sebi in ni potrebovala razlage. V tem času je tudi takoj začela opravljati delo kot voznica avtomobilov prve pomoči in v tej »službi« vztrajala več mesecev, vse do konca druge svetovne vojne. Že takrat je slovela po tem, da vse manjše napake, kot je menjava sveč ali olja, na avtu odpravi sama.

Seveda je svoje delo opravljala brez uradnega potrdila o opravljenem vozniškem izpitu – ona ga namreč ne potrebuje, prav tako kot ne potnega lista ali osebne izkaznice.

profimedia