Princ Charles

Zaljubljen v Romunijo je nasmejan do ušes

sn
4. 4. 2017, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obisk njemu tako ljube dežele prve dni preživlja brez soproge, pridružila se mu bo šele peti dan.

Profimedia
Dobrovoljni princ je v bukareški katedrali z dovtipi nasmejal celo najvišjega patriarha.

Kako uživa v Romuniji, oseminšestdesetletni princ nikoli ni skrival; obiskuje jo redno in za dlje časa kot druge države.

Britanska kraljeva družina je menda v sorodstvenih vezeh z Vladom Tepešem, plemičem iz 15. stoletja, katerega dejanja so navdihnila vampirsko legendo o grozljivem grofu Drakuli.

Pred desetimi leti je Charles celo kupil kmetijo v transilvanski vasici Viscri ter ustanovil in postal pokrovitelj sklada Mihai Eminescu, ki se ukvarja z obnavljanjem kulturne dediščine, gospodarstva in narave transilvanskih saksonskih vasi in njihove okolice. Poleg tega, da so obnovili že več kot dvesto srednjeveških zgradb in vrsto cerkva, ta organizacija podpira tudi tradicionalne ruralne tehnologije, kot so gradnja peči na drva za ročno delane opeke in ploščice ter organsko kmetovanje.

Profimedia
V narodnem parku Vacaresti je dopoldne preživel z otroki in taborniki.

Na terenu

Naklonjenost je obojestranska, tudi Romuni so princa vzeli za svojega. V prvih dneh obiska, ki bo trajal devet dni, je opravil uradna srečanja s predsednikom vlade, najvišjimi duhovnimi predstavniki in vojaškimi avtoritetami, nato pa so prišle na vrsto stvari, ki so princu ljubše – obisk narodnega parka, razstave vaških izdelkov in festivala narodnih plesov.

Profimedia
Kot da se je Charlesu na razstavi ljudske obrti prav vse zdelo smešno …