Occidentali' s Karma

Francesco Gabbani veliki zmagovalec San Rema

K.A./STA
12. 2. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zmagovalec 67. festivala italijanske popevke v San Remu je ponoči postal 34-letni Francesco Gabbani s skladbo Occidentali' s Karma.

Profimedia
Francesco Gabbani

Za njim sta se na zmagovalnem odru zvrstila še veteranka italijanske kancone Fiorella Mannoia in Ermal Meta. Petdnevni glasbeni spektakel so tudi letos zaznamovali številni gosti iz sveta zabave ter visoka gledanost.

Gabbani, ki je lani slavil med mladimi izvajalci, je v Mesto rož prišel s precej nekonvencionalno skladbo, zlasti za običaje San Rema. Italijanski mediji po Gabbanijevi zmagi izpostavljajo izvirnost in tudi zahtevnost zmagovalne popevke. "Zmagala je kakovost," tako ocenjuje milansko Corriere della Sera v svoji spletni izdaji.

Gabbani v svoji skladbi po zgledu slavnega Franca Battiata skozi moderne plesne ritme vpletel zapleteno besedilo, ki prehaja iz italijanščine v druge jezike, kar je razvidno že iz naslova, ki ga je moč približno prevesti kot Karma Zahodnjakov.

Fiorella Mannoia se je pri 62 letih uspešno vrnila na oder gledališča Ariston, njena skladba Che sia benedetta (Naj bo blagoslovljena) je poleg drugega mesta osvojila nagrado za najboljše besedilo in nagrado po izboru novinarjev. Tretjeuvrščeni Ermal Meta je s skladbo Vietato morire (Prepovedano umreti) dobil tudi nagrado kritikov. 

Tudi letošnji festival je dosegel odlično gledanost, glasbeni spektakel pa so zaznamovali glasbeni gostje, kot Zucchero, Robbie Williams in Ricky Martin, kot osebnosti iz sveta filma in športa, kot hollywoodski igralec Keanu Reeves in nogometaš Francesco Totti

Sanremski festival je v svoji skoraj 70-letni zgodovini v svet popeljal že ponarodele skladbe, kot je Nel blu dipinto di blu oz. Volare Domenica Modugna, bil pa je tudi odskočna deska za mednarodne zvezde, kot je Eros Ramazzotti.