Prepovedani

Umikajo se in spreminjajo število ljudi, ki jih je ukrep prizadel

T.L./STA
29. 1. 2017, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bela hiša zmanjšuje pomen števila pridržanih po Trumpovem ukazu.

Profimedia
Veliko večino pridržanih naj bi že izpustil.

V Beli hiši so danes zatrdili, da na letališčih v ZDA in drugod po svetu ostaja priprtih le še nekaj deset ljudi, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v petek uvedel prepoved vstopa beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav. Zatrdili so tudi, da prepoved ne velja za imetnike zelene karte.

Bela hiša je s tem zmanjšala pomen tega, da so nekaj ur po podpisu ukaza okoli 300 ljudi zadržali na ameriških letališčih ob njihovem prihodu ali pa jim preprečili vstop na letala za ZDA v drugih državah.

Številka Bele hiše je vedno nižja

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je danes dejal, da so od okoli 325.000 ljudi, ki so na mednarodnih letih v soboto prispeli v ZDA, le okoli sto pridržali na podlagi izvršnega ukaza, s katerim je Trump v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav - Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Pomočnica Trumpa Kellyanne Conway je dejala, da je ukrep po vsem svetu, vključno s tistimi, ki so jim preprečili vstop na letala za ZDA, prizadel okoli 300 ljudi.

Šef Trumpovega kabineta Reince Priebus je za CBS danes zatrdil, da so veliko večino pridržanih že izpustili in da na nadaljnje zaslišanje čaka še "nekaj deset ljudi".

Še v soboto "drugačne zgodba" za imetnike zelenih kart

Zatrdil je tudi, da ukrep ne velja za imetnike zelenih kart, ki pomeni dovoljenje za delo in bivanje v ZDA. Iz Bele hiše so še v soboto sporočili, da morajo imetniki zelenih kart pred vrnitvijo v ZDA ali odhodom iz države na konzulatu pridobiti ustrezno dovoljenje.

Za AFP je neimenovan uradnik na bejrutskem letališču povedal, da so šestim Sircem, med katerimi so bili tudi kristjani in trije otroci, na letališču v Philadelphii v ZDA v soboto zavrnili vstop in jih vrnili v Libanon.