Zabava

Žan v komediji Buh pomagej upodablja pogrebnika

Teja Pelko
17. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Žanu se je bilo najtežje naučiti toliko besedila in oponašati duhovnika pri maši, nočno moro pa mu je predstavljalo petje.

Boštjan Majcen
V avtorski komediji nastopa primorski tercet: Žan Papič, Franko Korošec in Boris Devetak.

Avtorja komedije sta Žan Papić in Boris Devetak, oba pa v njej tudi igrata. Žan se je – kot že omenjeno – prelevil pogrebnika, Boris pa v Boga.

Boštjan Majcen
Žan Papič

Pobudo za predstavo je dal Boris

»Z Borisom sva sodelovala že na radiu Trst A, kjer me je povabil k soustvarjanju radijske oddaje oziroma igre. Spoznala sva se za – očitno ustvarjalcem mnogih usod – šankom. Po končanem projektu na radiu je predlagal, da bi delala gledališko igro,« nam je razkril Žan. Boris je nato Papiču predstavil besedilo, ki pa Žanu ni bilo všeč, še manj pa mu je bil všeč takratni naslov.

Najprej sta spremenila naslov, nato pa iz igre odstranila vse, kar jima ni bilo všeč. Torej skoraj vse. Nekje vmes sta srečala Franka Korošča in ugotovila, da bi bil popestritev in dodana vrednost. »Prejšnja igra naj bi se dogajala v dnevni sobi. Pa sva vse skupaj prestavila v 'oštarijo' in Franku dodelila vlogo, ki je očitno njegova življenjska, saj je že vsaj tretjič, če ne že četrtič, oštir. Režiserja Danijela Dana Malalana pa je dobil Boris, ker je z njim sodeloval na radiu,« nam je proces sestavljanja ekipe opisal Žan.

Sledile so priprave na predstavo

»Ogromno smo se sestajali in skupaj z režiserjem premlevali besedilo. Še poleti, kar v parku na klopcah. Brali smo in se pogovarjali, kaj bi kateri lik zares rekel in kaj ne. In črtali, popravljali, krajšali in dodajali. Oktobra smo začeli vaditi tudi že na odru z besedilom v roki. Imeli smo neko začasno sceno. Popolnoma postavljena predstava pa je bila prvi teden v decembru. S sceno je režiser lažje videl, kaj mu sploh dopušča in kaj želi. Pa nam igralcem je bilo lažje določiti gibe in dejanja,« nam je dejal Papič.

Žanu sta največ težav povzročala količina besedila, saj tega ni vešč, ter oponašanje duhovnika pri maši, ker nikoli ni bil pri njej in ni vedel, kako je videti to govorjenje. Veliko oviro mu je predstavljalo tudi petje, čeprav ga je za zgolj pet sekund. Na vlogo pogrebnika Tulja se je pripravljal s svojim stanovskim kolegom in sostanovalcem Gašperjem Bergantom, ki mu je tudi pomagal pri pisanju njegovega dela scenarija. »V pisarni sva se pogovarjala o tem, kakšen bi moral biti moj lik, in sva potem nalagala na vlogo različne stvari, da sva lik čim bolj okarakterizirala, od poklica, hobijev do odnosa z ženo ... Potem mi je bilo lažje razumeti, kdo sploh sem,« nam je povedal Papič. 

Robert Mostar
Utrinek iz predstave.

Kljub vsem pripravam na prvi premieri ni šlo vse gladko

Kratka vsebina

Lastnika pogrebnega zavoda Tulja in izkušenega gostinca Marka neko nedeljo ob premlevanju dogodkov vaškega življenja in sanjanju novega in drugačnega sveta v edinem vaškem bifeju preseneti obisk Boga, ki jima razočaran nad človeštvom naznani, da pripravlja nov vesoljni potop. Tuljo in Marko nad novico nista navdušena, ko pa izvesta, da bosta edina preživela potop, Bogu predstavita načrt pravičnejše ureditve sveta in se iz koristoljubnih Slovencev začneta spreminjati v bojevnika za dobrobit človeštva.

»Na primorski premieri v Kosovelovem domu sem takoj na začetku, preden vstopim v bar, pozabil potrkati. Franko je bil tako presenečen, ko me je zagledal v baru, da se je malce zatresel in rekel: 'Kaj pa ti že tukaj, kako si prišel noter?',« nam je razkril Papič. Ta spodrsljaj pa ni vplival na končne reakcije občinstva, ki je predstavo zelo lepo sprejelo. Tudi drugod so bili odzivi obiskovalcev po Žanovih besedah zelo pozitivni. »Mislim, da smo dosegli to, kar smo si zadali in kar smo želeli. To je smeh, zabavo in premikanje mej v glavi. Upam, da bo tako tudi naprej,« nam je dejal.

Papiča so najbolj presenetile pozitivne kritike na njegovo igro

Teh se je tudi najbolj bal, ker je to njegov prvi tovrstni podvig. Prihaja namreč iz stand upa, kjer so sicer elementi igre, ampak niso tako v ospredju kot pri igri. Kako dobro se znajde v novi vlogi, se bodo lahko ta četrtek prepričali tudi obiskovalci SiTi Teatra, ki bo gostil medijsko premiero predstave. Papič nam je priznal, da se tega kar malce boji, še posebno ker ve, kdo vse bo prišel. Zato vadi vsak dan. »Ponavljam besedilo in vizualiziram, kaj bom počel na odru. Dovolj zaupam v ekipo in vase, tako da me vse skupaj pomiri,« je zaključil Žan.