Elizabeta druga

Takšen je načrt ob smrti kraljice

sn
14. 1. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanci so prepričani, da njihova kraljica med prazniki ni bila samo močno prehlajena, kot so uradno sporočili z dvora. In čeprav so se pred dnevi v javnosti že pojavile njene fotografije ob odhodu v cerkev, večina Otočanov še dvomi o njenem zdravju.

Wikipedia
Kraljica Elizabeta II

Govoric, da je devetdesetletna kraljica resno bolna, ni utišalo niti zagotovilo dvornega zdravnika in kraljičine hčerke, princese Anne. 

Temu primerno so se pojavila številna ugibanja, kaj bi se zgodilo, če kraljica umre. No, nazadnje se je izkazalo, da je vse predvideno in načrtovano, kot se za strogo in konservativno državo ter windsorski dvor navsezadnje tudi pričakuje.

Kaj se bo zgodilo ob smrti?

Strogo žalovanje bi trajalo 12 dni.

Med žalovanjem bi bilo obvezno izobesiti britanske zastave, seveda na pol droga.

Žalna knjiga bi se odprla na vseh britanskih veleposlaništvih po svetu.

Znamenita londonska borza na dan pogreba ne bi delovala, verjetno bi bila zaprta tudi še dan po njem.

Zaradi zastoja običajnega delavnika bi gospodarstvo utrpelo večmilijardno škodo.

Krsta s pokojno kraljico bi do pogreba ležala v vladni palači, v Westminster Hallu – enako kot leta 2002 ob smrti kraljice matere.

Kraljici materi se je prišlo poklonit več kot 20 tisoč ljudi iz vse Velike Britanije, Elizabeti bi se jih po predvidevanjih prišlo poklonit še več.

Osrednja televizijska mreža BBC bi ves program priredila žalovanju, tudi vnaprej plačanega oglaševanja na televiziji ne bi bilo.

Če bi kraljica umrla ponoči, se bo žalostna novica objavila šele ob osmih zjutraj.

Profimedia
Ob kraljičini smrti bi se njen portret na funtih in na znamkah zamenjal s Charlesovim.

Novico bi ljudem sporočili po televiziji: na zaslonu bi se ob glasbi britanske himne pokazala statična podoba kraljice – ta na moč dostojni način so uporabili tudi ob smrti Diane leta 1997.

BBC bi ves čas žalovanja ukinila vse zabavne oddaje, kar se pričakuje tudi od komercialnih televizij.

Kot prvi v vrsti za prestol bi že ob kraljičini smrti kralj postal princ Charles, ker britanski prestol po pravilu nikoli ne sme biti prazen.

V palači St. James bi princa Charlesa takoj po smrti kraljice tudi uradno razglasili za kralja.

Princ Charles bi moral v palači St. James tudi formalno priseči zvestobo parlamentu in anglikanski cerkvi. Hkrati bi morala oba parlamentarna domova priseči neomajno zvestobo princu Charlesu.

V državni himni bi se takoj spremenilo besedilo, namesto kraljice bi opevala kralja, na trg bi šle nove poštne znamke s Charlesovo podobo, prav tako bi njegova podoba namesto kraljičine na bankovcih in kovancih krasila valuto – funt.

Edino, kar bi lahko spremenilo potek zasedbe prestola, bi bila Charlesova javna odpoved kroni – ki bi jo predal princu Williamu, drugemu v vrsti za prestol.

Ker je Charles od leta 2013 svoj obseg dela močno povečal, skoraj ni verjetnosti, da bi se prestolu odpovedal.

Profimedia
8. januarja so fotografi kraljico zadnjič ujeli v objektiv – med vstopanjem v avtomobil na njenem podeželskem posestvu Sandringham.

Pogreb je razdelan v potankosti

Pogreb kraljice Elizabete je načrtovan kot največji in najrazkošnejši, kar jih je kdajkoli bilo. Menda se bodo ob njenem še pogrebi princese Diane, kraljice matere in Margaret Thatcher zdeli skromni.

Cerkveni obred bi vodil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Poleg vse britanske kraljeve družine bi bili navzoči aristokrati z vsega sveta, prav tako vsi pomembni svetovni politiki.

Ker bi šlo za množični dogodek, ki zaradi udeležbe pomembnih gostov v svetovni zgodovini nima primere, bi bili vsi pripadniki britanskih oboroženih sil na terenu in v polni pripravljenosti zaradi morebitnih groženj s terorističnimi napadi.

Krsta s pokojno kraljico bi med več tisoč žalujočimi ljudmi s kočijo in z oboroženim spremstvom potovala iz Westminstrske palače v Westminstrsko kapelo.

Kraljico bi pokopali v kapeli na Windsorskem gradu, kjer že počivata njena mati in oče, kralj George VI.

Profimedia
Pogreb princese Diane je v primerjavi s tem, ki ga načrtujejo za kraljico Elizabeto, označen kot skromen.