Boris Devetak

"Ne vem, kam so spravili Saša Hribarja?"

D. B.
13. 1. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Cenzura ni aktualna, ampak je postala že kar tradicionalna," pravi soavtor nekoč priljubljene televizijske oddaje TV Poper.

Boštjan Majcen
Boris Devetak (v sredini) trenutno igra v gledališki komediji Buh pomagej, ki si jo 19. januarja lahko ogledate tudi v Ljubljani.

Radijski urednik in voditelj Boris Devetak, ki ga lahko trenutno spremljamo v gledališki komediji Buh pomagej, je idejni oče nekoč priljubljene televizijske oddaje TV Poper. Ob bližajočem gostovanju omenjene komedije v ljubljanskem SiTi Teatru BTC je spregovoril o cenzuri TV Popra ter o trenutnem stanju v slovenskem prostoru.

 Prišel sem celo do tega, da sem ob koncu, ko sem bil izmučen od vseh telefonskih klicev itd. rekel: 'Dobro, naredite seznam ljudi, ki jih ne smemo več omenjati, in se podpišite.'

"Cenzura ni aktualna, ampak je postala že kar tradicionalna. Dobro, mi (TV Poper) smo to doživeli pred dobrimi 15, 20 leti. Prišel sem celo do tega, da sem ob koncu, ko sem bil izmučen od vseh telefonskih klicev itd. rekel: 'Dobro, naredite seznam ljudi, ki jih ne smemo več omenjati, in se podpišite.' Ni uspelo (smeh), ampak v bistvu je bilo to to',"  pravi in dodaja, da pri današnji cenzuri veliko vlogo igrajo mediji, še posebej televizija, pa tudi uredniki, ki raje izbirajo razvedrilne in glasbene vsebine kot pa politično satiro. Slednja bi, tako Devetak, morda motila politike in tudi same urednike, ljudem pa bi najbrž veliko pomenila. 

Na nacionalki so se strinjali, nato pa naredili drugače 

Devetak, ki je zaposlen na deželnem sedežu Rai v Trstu, je prepričan, da bi bile tovrstne oddaje s politično satiro tudi danes dobro gledane oziroma poslušane.

"TV Poper je imel zelo dobro gledanost, kljub temu da nismo imeli določene podpore. Naj povem, da sem se takrat z nacionalko dogovarjal, da bi predvajali čez dan nekaj spotov, ki bi najavljali našo oddajo. Dejali so, da se absolutno strinjajo. In potem sem čakal, kdaj jih bodo predvajali, in predvajali so jih večinoma v nočnih urah, ob 2., 4. in 5. uri. Niso jih predvajali, na primer, pred osrednjim Dnevnikom ali po njem itd., a smo imeli kljub vsemu temu dobro gledanost. Zato menim, da bi bilo dobro gledano tudi danes," pravi Devetak. Kar nekaj ljudi je po njegovem mnenju zelo dobrih v pisanju in ustvarjanju politične satire. Med njimi Boris Kobal, Jure Godler in Sašo Hribar. "Ne vem, kam so spravili Saša Hribarja, ki bi lahko še veliko povedal," se še sprašuje.