100 let

100. rojstni dan legende Hollywooda

K.M.
7. 12. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kirk Douglas je eden izmed zadnjih živečih igralcev iz zlate dobe Hollywooda in bo ta petek praznoval svoj 100. rojstni dan.

Profimedia
Skupaj s sinom Michaelom Douglasom in snaho Catherine Zeta-Jones.

Igralec, producent, režiser in pisatelj Kirk Douglas zagotovo velja za eno izmed največjih legend hollywoodske filmske produkcije, saj poleg 100. obletnice svojega rojstva, letos praznuje tudi 70-letnico delovanja v filmski industriji. V njegovem televizijskem in filmskem opusu lahko najdete več kot 90 vlog, med njimi pa so številne zaznamovale tako njegovo kariero, kot tudi celotno zgodovino Hollywooda in samega filma. 

Kirk, rojen kot Issur Danielovitch, potomec evropskih Judov, je svoje ime spremenil tik pred vstopom v vrste ameriške mornarice pred pričetkom 2. svetovne vojne in ga obdržal tudi po pričetku igralske kariere. Čeprav je želel ostati odrski igralec, so ga že leta 1946 med iskanjem novih moških talentov preusmerili v filmsko industrijo, kjer je hitro dosegel neverjetne uspehe. Kljub vsemu pa v svoji bogati karieri za posamični film ni osvojil najbolj prestižne filmske nagrade oskar, za katero je bil trikrat nominiran, jo je pa leta 1996 prejel za 50 let ustvarjalne in moralne sile v filmski skupnosti. 

Profimedia
S soigralko Lano Turner v filmu The Bad and the Beautiful.

V dveh zakonih so se mu rodili štirje otroci, ki so se kmalu usmerili v vsaj eno vejo filmske industrije. Njegov najbolj znan sin je z oskarjem nagrajeni igralec Michael Douglas

V počastitev njegovega prihajajočega rojstnega dne smo izbrali pet filmov, v katerih je v zadnjih 70. letih, predvsem v vlogah negativcev, blestel Kirk Douglas.

Strange Love of Martha Ivers 1946 - Walter O'Neil

Prva filmska vloga, ki ga je izstrelila med najbolj pomembne igralce zlate dobe Hollywooda. 

Lust For Life 1956 - Vincent van Gogh

Za ta film je prejel zadnjo nominacijo za filmsko nagrado oskar. 

Poti slave 1957 - Dax

Eden izmed najmočnejših protivojnih filmov vseh časov. 

Špartak 1960 - Špartak

Najbolj prepoznaven film Kirka Duglasa. 

Lonely Are The Brave 1962 - John W. "Jack" Burns

Po mnenju igralca njegov najboljši film, oziroma najboljše odigrana vloga.