Svet slavnih

Zvezdniki, ki so se okužili z virusom HIV

J.P.
1. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okužba z virusom HIV ni več nujno smrtna obsodba, a vseeno ne gre zanikati šoka, ko kateri od prepoznavnih obrazov prizna, da je HIV pozitiven.

Profimedia
Sheen vztraja, da ni imel spolnih odnosov brez zaščite in da ni okužil nikogar.

Objavljamo nekaj najbolj znanih primerov.

Andy Fraser

Imel je le 15 let, ko je leta 1968 osnoval skupino Free. Na prelomu novega tisočletja pa je razkril, da se že od devetdesetih let prejšnjega stoletja bori z virusom HIV, zaradi česar si je med letoma 1994 in 2005 vzel čas zase. Andy Fraser je marca lani izgubil bitko z aidsom. Imel je 62 let.

Eazy-E

Pravo ime enega najbolj vplivnih raperjev je Eric Lynn Wright. 24. februarja leta 1995 so ga zaradi domnevnega napada astme sprejeli v bolnišnico v Los Angelesu. Tam so zdravniki odkrili, da ima aids. Eazy-E je le nekaj tednov pozneje svojo diagnozo delil z javnostjo. Umrl je 26. marca istega leta, le mesec dni po diagnozi. Imel je 30 let.

Andy Bell

Profimedia

Polovica slavnega britanskega pop dueta Erasure je leta 1986 v intervjuju priznal, da je homoseksualec. Drugo priznanje je sledilo decembra 2004, ko je oznanil, da že šest let živi z virusom HIV. Nekaj zdravstvenim težavam navkljub 52-letni Andy Bell še vedno nastopa.

Chuck Panozzo

Profimedia

Chuck Panozzo je eden od ustanovnih članov rock skupine Styx. Leta 2001 pa je marsikoga presenetil, ko je oznanil, da ni le gej, temveč tudi, da ima aids. Panozzo se ne da – pri 68. še vedno redno nastopa s svojo skupino.

Robert Reed

Profimedia

Zaslovel je kot glava družine v televizijski seriji The Brady Bunch. Umrl je maja 1992, star 59 let – številni so domnevali, da zaradi raka črevesja, ki so mu ga diagnosticirali leto dni prej. Pozneje je postalo znano, da je bil okužen z virusom HIV, Robert Reed pa je to delil le z najbližjimi prijatelji, ki so šele po njegovi smrti izvedeli, da je bil gej.

Arthur Ashe

Profimedia

Arthur Ashe velja za enega najboljših teniških igralcev zadnjih 50 let, njegova kariera je trajala neverjetnih 21 let. Leta 1985 je bil uvrščen v Mednarodni teniški hram slavnih. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je med operacijo srca okužil z virusom HIV. Novico je s svetom delil leta 1992, ko je že bil hudo bolan. Umrl je 6. februarja 1993, star 49 let.

Tom Fogerty

Tom Fogerty in njegov brat John sta bila člana legendarne zasedbe Creedence Clearwater Revival. Podobno kot Ashe se je tudi on okužil s transfuzijo krvi. Umrl je 6. septembra 1990, star 49 let. Z bratom se nikoli nista uspela pobotati.

Robbin Crosby

Bil je kitarist skupine Ratt, katere albumi so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja šli za med. Le malokdo pa je vedel, da se je Robbin Crosby, ko je živel na veliki nogi, okužil z virusom HIV. Leta 2001 se je ta razvil v aids, čemur so sledili številni obiski bolnišnic. Umrl je 6. junija 2002, čeprav številni domnevajo, da je bil za 42-letnega rokerja usoden prevelik odmerek heroina.

Anthony Perkins

Profimedia

Bolje znan kot zloglasni Norman Bates v Psihu se je dolgo izogibal testiranju, čeprav so o tem neumorno krožile govorice. Ko se je končno vdal in so se navedbe potrdile, je Anthony Perkins do smrti septembra 1992 skrbno pazil na svojo zasebnost. Imel je 60 let.

Amanda Blake

Profimedia

Rdečelasa igralka je bila strastna kadilka. Številni so zato domnevali, da je 16. avgusta 1989 umrla zaradi raka grla. Imela je 60 let. Njen mrliški list pa je razkril, da je najverjetneje umrla zaradi aidsa. Njena družina je potrdila, da je Amando Blake z virusom HIV okužil njen četrti mož Mark Spaeth, ki je umrl leta 1985.

Greg Louganis

Profimedia

Na olimpijskih igrah 1984 in 1988 je osvojil štiri zlate medalje za skakanje v vodo. Da je okužen z virusom HIV, je Greg Louganis izvedel pol leta pred olimpijskimi igrami leta 1988. Diagnozo je obdržal zase. O njej je prvič spregovoril leta 1995, kar ga je stalo številnih sponzorjev. Bil je tudi deležen kritik, ker je leta 1988 molčal o diagnozi, ko je z glavo udaril ob skakalno desko, njegova kri pa je stekla v bazen. Danes je aktivist skupnosti LGBT.

Freddie Mercury

Profimedia

Obraz skupine Queen, ene največjih rokovskih zasedb vseh časov, je leta 1987 zbolel za aidsom, kar je javno priznal šele na dan pred svojo smrtjo 24. novembra 1991. Imel je 45 let.

Magic Johnson

Profimedia

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je veljalo nenapisano pravilo, da se z virusom HIV okužujejo le homoseksualci. Vse se je spremenilo, ko je Magic Johnson leta 1991 oznanil, da je HIV pozitiven. Johnson je danes odličen primer napredka medicine, saj skoraj nima simptomov virusa.

Charlie Sheen

Zvezdnik je pred približno leto dni med televizijsko oddajo priznal, da je HIV pozitiven in da je to vedel štiri leta. Tuji mediji so poročali, da Charlie Sheen do takrat menda ni uporabljal zaščite. Od leta 2011 je 51-letni igralec menda izsiljevalcem izplačal dobrih devet milijonov dolarjev, da bi o okužbi molčali. Govori se, da je po okužbi zamenjal več kot 200 spolnih partneric.