Veseljakovih 20

Modrijani: "Ne hodimo v redne službe in to je velika prednost"

Daša Birsa
30. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Blaž Švab, pevec zasedbe Modrijani, ki bo kmalu nastopila v Stožicah, o lokalpatriotizmu, zaslužku in družini.

M24

Zasedba Modrijani bo skupaj s številnimi vrhunskimi narodnozabavnimi izvajalci nastopila na 20. rojstnem dnevu Radia Veseljak, ki bo 3. decembra v Dvorani Stožice. Pred koncertom smo se pogovarjali s pevcem priljubljene zasedbe Blažem Švabom.

Domači mediji so pred časom pisali, da ste veliki "lokalpatrioti" in da ne želite nastopiti v Stožicah, zdaj boste tam nastopili. 
Ja (smeh). A ni to fino? V Stožicah smo že nastopili in radi tam nastopamo, da ne bo pomote, in še bomo. Noč Modrijanov, ki je projekt, želimo ohraniti na Štajerskem. 

Torej se vam zdi fino nastopati tudi v Ljubljani?
V redu je, super je, tudi silvestrovali bomo na ljubljanskem Kongresnem trgu. Mi imamo Ljubljano zelo radi, pa tudi okolico Ljubljane. 

Še bolj pa ... 
Ne, drugače je. Se je pa res naš dogodek Noč Modrijanov začel na Štajerskem. Prva noč je bila na Dobrni, pravzaprav kar nekaj noči, potem vse ostale pa v Celju in zdi se mi pošteno do naših ljudi, do naših korenin in do naših staršev, da naredimo en večji dogodek na Štajerskem, ker so vsi ostali veliki že tako v Stožicah, kot je med drugim tudi 20-letnica Veseljaka. 

Običajno smo Modrijani decembra skupaj vsaj 20 dni, če temu prištejemo še radijske in televizijske intervjuje.

Ravno se pripravljate na pogovor na Radiu Veseljak, veliko nastopate na televiziji, pa seveda tudi v živo. Kaj vam je najbližje?
Pravzaprav smo začeli na radiu. Prvi posnetek Modrijanov je bil na radiu, radio je najbolj osebni medij in prvi stik z ljudmi, ki nas spremljajo, je bil radijski leta 2001, ko smo bili stari 14 let. Televizija pride zraven, ampak se mi zdi, da nam je na dušo še vedno najbolj pisan radio.

Najbolj slovite pa po nastopih v živo. Pravijo, da vedno poskrbite za zabavo. Drži?
Seveda, so tudi najbolj naporni ter stvar garanja. Tak dril po 200 nastopov na leto tudi pusti ene posledice.

Prihaja december. Koliko nastopov boste imeli decembra?
Ne vem. Včeraj smo odigrali dva dobrodelna, predvčerajšnjim tudi dva dobrodelna, zdaj smo bili dve noči skupaj. December je tudi tak pomemben čas, v katerem naredimo čim več dobrega, je tudi največ dobrodelnih prireditev, poleg rednih nastopov je tu še približno 10 do 15 dobrodelnih dogodkov. Običajno smo Modrijani decembra skupaj vsaj 20 dni, če temu prištejemo še radijske in televizijske intervjuje.

Ravno zadnjič sem poslušala, kako nekateri glasbeniki tarnajo, da jim v tem času družina skoraj "razpade". Kako je s tem pri vas?
Mi ne hodimo v redne službe in to je velika prednost, da si lahko, če želiš, dopoldan ali popoldan doma, na odru, bolj kot ne, preživljamo noči. V redni službi je samo naš Peter, ki pa je tudi zaposlen za polovični delovni čas. Treba je določiti prioritete in trezno presoditi, kako in kaj, čeprav odkrito povedano, priznamo, da kljub temu zelo veliko delamo. Je pa seveda drugače, če nisi v neki redni službi, kjer moraš biti 8 ur, to je velika razlika.

M24

Koliko boste decembra zaslužili s koncerti?
V redu, predvsem gre pa za pošteno zaslužen denar. Z veliko odrekanja in garanja.

Kaj to pomeni, za eno povprečno plačo, za celo leto?
Dobro. Za eno povprečno plačo ne, za celo leto tudi ne, ampak za eno dobro plačo pa in si jo tudi zaslužimo.

Boste tudi za božič na odru?
Za božič ne, čeprav ponavadi smo v tem času na odru, če je kakšen dobrodelni dogodek, letos pa ne bomo. 

Kaj pripravljate za Veseljakovo obletnico?
Zaigrali bomo vse tiste pesmi, poskušali narediti tak miks pesmi, da bo dvorana pela, ker ko dvorana poje z nami, je to res najlepši, največji užitek.