Premoženje

Kako bogata je mama Harryja Potterja? Bolj kot pa priznava

J.P.
25. 11. 2016, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gre za skrbno varovano skrivnost. Vseeno pa kaže, da ima pisateljica pod palcem več, kot pa bi ji pripisali.

Profimedia
Kratico J.K. Rowling ji je predlagal založnik, ker se je bal, da dečki ne bodo hoteli brati fantazijskega romana ženske pisateljice.

J.K. Rowling (51) je pred desetletjem zanikala, da je milijarderka. Novinar New York Timesa se je pred kratkim lotil številk in ugotovil, da ima več, kot pa bi želela, da si mislimo.

James B. Stewart je namreč izračunal, da je vredna 1,1 milijarde evrov.

Izpadla iz lestvice

Britanska pisateljica je bila osem let na Forbesovi lestvici milijarderjev; iz nje je izpadla leta 2012, ko naj bi jo mesta na njej stali visoki davki in nič kaj skromne donacije. Stewart meni, da bi morali Rowlingovo znova uvrstiti na prestižni seznam.
Pri računanju se je zanašal na zaupne vire, ki so se s pisateljico neposredno sodelovali. Začel je na začetku s sedmimi knjigami o Harryju Potterju. Skupni prihodki od prodaje naj bi znašali 8,9 milijarde evrov, kar je, predpostavlja Stewart, s 15-odstotno licenčnino Rowlingovi prineslo milijardo evrov. Druge knjige so ji v žep prinesle 58 milijonov evrov, prodaja pravic za filme pa še dodatna dva milijona. Od denarja, ki so ga zaslužili prvi štirje filmi, naj bi Rowlingovi šlo 290 milijonov evrov, za preostale štiri pa še 460 milijonov.

Tu so še tematski parki, za katere Stewart ocenjuje, da ji prinesejo dodatnih 93 milijonov evrov. Televizijske pravice za Harryja Potterja je odkupil NBCUniversal – Stewart piše, da je Rowlingova zanje dobila 116 milijonov. Tu pa je še denar od investicij in licenčnih izdelkov, zaradi česar je Stewart trdno prepričan, da ji je mesto na Forbesovi lestvici milijarderjev zagotovljeno.