Malta 2016

Pesem Evrovizije za otroke v nedeljo brez Slovenije

am
19. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

14. izbor za najboljšo otroško pesem Evrovizije bo že drugič gostila Malta.

EBU
Lani je na Pesmi Evrovizije za otroke naša predstavnica Lina Kuduzović s pesmijo Prva ljubezen zasedla odlično tretje mesto.

Na odru otroške Evrovizije – v Mediteranskem konferenčnem centru v Valletti – se bo letos predstavilo 17 držav. Za zmago se bodo borili mladi pevci, stari od devet do 14 let, ki prihajajo iz Albanije, Armenije, Avstralije, Belorusije, Bolgarije, Gruzije, Irske, Italije, Izraela, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Srbije, Ukrajine ter s Cipra in Malte.

Alesh Maatko
Neposredni prenos tekmovanja boste lahko spremljali 20. novembra ob 16. uri na TV SLO 2, komentator prenosa bo Andrej Hofer.

Kje pa je Slovenija? »RTV Slovenija letos ne bo sodelovala na Pesmi Evrovizije za otroke na Malti, saj tega projekta ni v finančnem in programskem načrtu za leto 2016,« so že pred časom dejali na nacionalni radioteleviziji. Neuradno se sicer govori, da naši nacionalni televiziji menda ni všeč termin izbora, saj se otroška Evrovizija s sobotnega večera seli v nedeljski popoldanski termin, ki ni najbolj gledan. Ali se bo RTV Slovenija tekmovanja udeležila prihodnje leto, pa je za zdaj še uganka.

Le dvakrat

Slovenija je na otroški Evroviziji sicer nastopila le dvakrat, leta 2014 je naša predstavnica Ula Ložar na koncu osvojila 12. mesto, lansko leto pa je Lina Kuduzović Sloveniji pripela odlično tretje mesto.

Šov program

V šov programu bodo nastopili Destiny, lanska zmagovalka otroške Evrovizije, Poli Genova, letošnja bolgarska predstavnica na Pesmi Evrovizije, ter dvojec Jedward, ki je zastopal Irsko na veliki Evroviziji leta 2011 in 2012. Gostitelja letošnjega tekmovanja bosta Valerie Vella, znana malteška televizijska voditeljica, ter Ben Camille, priljubljen malteški igralec in voditelj.

Zgodovina

Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušič iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo Ti si moja prva ljubav. Prvi izbor je bil v danskem Københavnu, gostitelji tekmovanja pa so do zdaj bili Lillehammer (Norveška), Hasselt (Belgija), Bukarešta (Romunija), Rotterdam (Nizozemska), Lemesos (Ciper), Minsk (Belorusija), Erevan (Armenija), Amsterdam (Nizozemska), Kijev (Ukrajina), Marsa (Malta) in Sofija (Bolgarija).